2012 m. gruodžio 26 d., trečiadienis

Mangų - persikų tortas


Ingridientai 20 cm. skersmens tortui:
Tešla
100 gr. miltų
3 kiaušiniai, kambario temperatūros
90 gr. cukraus
20 gr. tirpinto sviesto
2 v.š. pieno
1 a.š. vanilinio cukraus
1 а.š. kepimo miltelių (nebūtina)

Įdaras
150 konservuotų mangų
50 gr. cukraus
150 gr. persikų arba mangų jogurto
250 gr. grietinėlės (35 %)
15 gr. želatinos
45 ml. vandens

Biskvitas. Kiaušinius su cukrumi plakite mikseriu didžiausiu galingumu 5-7 min., kol masė padidės 2 kartus ir taps tiršta. Tuomet sumažinkite galingumą iki minimalaus ir paplakite dar 1-2 min. (tai padės stabilizuoti deguonies pasiskirstymą tešloje). Labai atsargiai,kad nesukristų kiaušinių masė, per 3 kartus įmaišome persijotus miltus. Pilame sviestą, gerai išmaišome, ir galiausiai supilame pieną ir vanilę. Viską atsargiai maišome iki vientisos masės.
Įkaitiname orkaitę iki 170 C, pilame tešlą į 20 cm. skersmens kepimo popieriumi išklotą torto formą nuimamais kraštais. Kepame 30-35 min., baigdami kepti patikriname biskvito vidų mediniu pagaliuku - jei pagaliukas sausas, biskvitas iškepęs. Formą orkaitėje reikėtų statyti kuo žemiau, kad viršus per daug neruduotų. Iškeptą atvėsiname ir horizontaliai perpjauname į 3 lakštus.
Kremas. Užpilame želatiną vandeniu ir paliekame, kad išbrinktų. Dubenyje blenderiu sumalame iki vientisos tyrės konsistencijos mangus, jogurtą ir cukrų. Išplakame iki standžių putų grietinėlę. Atsargiai sumaišome su mangų mase. Ant nedidelės ugnies ištirpiname želatiną, atvėsiname ir supilame į kremą. Išmaišome. Jei kremas labai skystas, galima palaikyti šaldytuve, kol pradės stingti.
Torto surinkimas. Biskvitų kraštus apipjauname 2-3 mm. Į tą pačią 20 cm. torto formą dedame vieną lakštą, užpilame 1/3 kremo, dedame antrą lakštą, vėl užpilame kremo, ir galiausiai trečią lakštą ir ant jo likusį kremą. Svarbu, kad kremas gerai subėgtų į formos kraštus (tas vietas, kur apipjovėme biskvitą). Tortą stingdome šaldytuve ne mažiau 3-4 h. Sustingusį papuošiame konservuotais persikais. Skanaus!
 
Recepto šaltinis: AJ-receptai

Šokoladainis


Reikės:
300 g juodo šokolado
 250 g sviesto
 5 kiaušinių
 500 g cukraus
 3 šaukštų tamsios kakavos
 180 g miltų
 Druskos žiupsnio
 Poros saujų įvairių riešutų
 100 g pieniško šokolado su riešutais

Gamyba:
 1. Sviestą su šokoladu dedame į dubenį ir ištirpiname ant garų, t. y. verdančiame puode, kad garai kaitintų dubenį.
 2. Į kitą puodą sudedame kiaušinius, cukrų ir 2 min. paplakame. (Iki baltų putų plakti nereikia, tik  truputį, kad lengvos putų garbanėlės užsimestų).
 3. Kakavą sumaišome su miltais. Galima miltus persijoti (jei už nugaros nestovi tinginys).
 4. Sukapojame, stambiai supjaustome riešutus.
 5. Truputį atvėsusią šokolado ir sviesto masę pilame į kiaušinių ir cukraus masę, sumaišome.
 6. Sudedame miltus, sumaišome. Supilame smulkintus riešutus.
 7. Išmaišytą masę pilame į kepimo indą/skardą, išklotą kepimo popieriumi.
 8. Kas keli cm įspaudžiame po pieniško šokolado plytelę taip, kad kiekvienas pyrago gabaliukas turėtų savo šokolado gabaliuką viduje.
 9. Kepame 180˚C orkaitėje ne ilgiau 30 min. Kai atvėsta galima pjaustyti.

Recepto šaltinis: Beatos virtuvė

Meduolinis namelis



Meduolių tešlai reikės: (nameliui sunaudojau dvigubą kiekį šios tešlos)
300 gr. kvietinių miltų
100 gr. rupių ruginių miltų
2 kiaušinių
130 gr. cukraus pudros
100 gr. tirpinto margarino arba sviesto
100 gr. medaus
šaukštas kakavos
šaukštelis maltų gvazdikėlių
šaukštelis malto imbiero
šaukštelis malto muskato
šaukštelis cinamono
šaukštelis gesintos sodos

1. Medų. sviestą ir cukraus pudrą ištirpinti garų vonelėje.
2. Atvėsinti ir sumaišyti su išplaktais kiaušiniais, supilti sodą ir suberti persijotus sausus produktus.
3. Užminkyti tešlą, iškočioti 0.5 cm. storio lakštą, spausti formele meduolius ir kepti 180 C. 8-10 min.

Glajui reikės:
Gerai nuplauto kiaušinio  baltymo
apie 250 gr. cukraus pudros

Baltymą lengvai  išplakti ir po truputį dėti cukraus pudrą. Glajus turi kristi nuo šaukšo.

Brėžinys iš Ilonos blogo "Skanus gyvenimas", čia.

Puošiau namelius įvairiais pabarstukais, šokoladu ir glajumi iš cukraus pudros ir baltymų.

Receptą radau bloge "Skanus gyvenimas". čia ir čia.


Meduolinis namelis pagal Cipciuko meduolių tešlą

Meduolis medaus torto lakšto skonio. Dariau pagal šį šabloną:čia


Meduolių tešlai reikės: (nameliui sunaudojau dvigubą kiekį šios tešlos)

450 gr. miltų
150 gr. rudojo cukraus
100 g. margarino
2 kiaušiniai
100 gr. medaus
1 arb. šaukšteliai gesintos sodos
šaukštelis maltų gvazdikėlių

šaukštelis malto imbiero
šaukštelis malto muskato
šaukštelis cinamono
šaukštelis gesintos sodos

1. Į dubenį įmušti kiaušinius, supilti cukrų, medų ir tirpintą margariną, viską išmaišyti.
2. Dubenį dėti  ant garų ( puodo su verdančiu vandeniu) ir maišyti, kol  cukrus ištirps, nukelti nuo garų, supilti sodą ir gerai išsukti. tada suberti miltus ir užminkyti minkštą tešlą ( jeigu per skysta pridėkite miltų ) , bet tešla turi būti ne kieta.
3. Atšaldyti nereikia, iš karto kočiokite ir išspauskite norimas figūrėles .
4. Orkaitę įkaitinti iki 220 C, kiškite meduoliukus, ir tik jiems iškilus  traukite lauk.

Glajui reikės:
Gerai nuplauto kiaušinio baltymo
apie 250 gr. cukraus pudros
Baltymą lengvai išplakti ir po truputį dėti cukraus pudrą. Glajus turi kristi nuo šaukšo.

Brėžinys iš Ilonos blogo "Skanus gyvenimas", čia.

Puošiau namelius įvairiais pabarstukais, šokoladu ir glajumi iš cukraus pudros ir baltymų.

Recepto šaltinis: čia ir čia.

Tortas Napoleonas


Tešlai reikės:
600 g miltų
300 g sviesto
225 g grietinės
2 kiaušiniai
žiupsnelio druskos


1. Dideliame dubenyje miltus suminkyti su kambario temperatūros sviestu.
2. Įdėti druską, įmušti kiaušinį, supilti grietinę ir minkyti, kol tešla tampa elastingesnė ir nebelimpa prie dubens.
3. Tešlą padalinti į 7 dalis ir iš kiekvienos padaryti rutuliukus. Padėti į šaldytuvą 2 val. pailsėti. Paskui iškočioti plonus blynus ir kepti 230 laipsnių orkaitėje apie 10 min. Atvėsinti.

Kremui reikės:
750 ml. pieno
 1 vanilės ankšties
 7 trynių
 220 gr. rudo cukraus
 75 gr. miltų
 150 gr. sviesto


1. Pieną supilti į puodą, valinės ankštį perpjauti išilgai ir mesti į puodą su pienu. Užvirinti ir nukelti nuo ugnies.
2. Kol pienas kaista išplakame trynius su cukrumi, sudedame miltus ir pilame į juos karštą pieną, viską išmaišyti, perkošti ir pakaitinti ant mažos ugnies ~8 min.
3. Tada nuimti nuo ugnies, sudėti sviestą, išmaišyti ir palikti atvėsti.
4. Blynus pertepame kremu, o paskutinį sutrupiname ir apibarstome tortą. Geriausia pasigaminti iš vakaro ar net prieš kelias dienas.

Skanaus:))

Recepto šaltinis: čia ir čia

2012 m. gruodžio 23 d., sekmadienis

Meduoliai su ruginiais miltais

Fantastiški meduoliai, tirpstantys burnoje, traškūs. ;))


 300 gr. kvietinių miltų
 100 gr. rupių ruginių miltų
 2 kiaušinių
 130 gr. cukraus pudros
 100 gr. tirpinto margarino arba sviesto
 100 gr. medaus
 šaukštas kakavos
 šaukštelis maltų gvazdikėlių
 šaukštelis malto imbiero
 šaukštelis malto muskato
 šaukštelis cinamono
 šaukštelis gesintos sodos

 1. Medų. sviestą ir cukraus pudrą ištirpinti garų vonelėje.
 2. Atvėsinti ir sumaišyti su išplaktais kiaušiniais, supilti sodą ir suberti persijotus sausus produktus.
 3. Užminkyti tešlą, iškočioti 0.5 cm. storio lakštą, spausti formele meduolius ir kepti 180 C. 8-10 min.
 Skanaus. :)))

Receptą radau: Skanus gyvenimas

Obuolių tarta



Reikės:

Trapios tešlos pagrindui:
 125 g minkšto sviesto
 70 g miltinio cukraus
 1 kiaušinio
 šaukštelio cukraus su vanile
 150 g miltų (jei truks dar įdėti, kad tešla būtų minkoma)


Plikytam kremui:
165 g pieno

70 g cukraus
šaukštelio vanilinio cukraus
50 g sviesto
35 g miltų
1-2 kiaušinių trynių

 5 - 6 rūgštesnių obuolių
 citrinos

Pagrindo gamyba:

1. Pagrindui minkštą sviestą (kambario temperatūros) ištrinkite su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi iki purumo.
2. Įmuškite kiaušinį, suberkite miltus ir gerai išminkykite. Tešla gaunasi labai minkšta, jei limpa prie rankų galima įdėti dar šiek tiek miltų.
3. Išminkytą tešlą vis pabarstant miltais, sudėkite į 26 cm skersmens tartos formą ir rankomis suformuokite vienodo storio pagrindą.
4.  Patalpinkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui.

Plikyto kremo gamyba:

1. Pieną supilam į prikaistuvį, ten pat suberiam cukrų ir vanilinį cukrų.
2. Statom ant viryklės ir užverdam.
3. Kol pienas kaista, kitam puode ištirpdom sviestą, suberiam miltus ir maišydami kepam 30-45 sekundes.
4. Tuomet supilam verdantį pieną ir sukam mediniu šaukštu, kol masė tampa vienalytė.
5. Kremą sykiais pamaišydami atvėsinam. Tuomet įmušam kiaušinio trynį ir gerai išsukam. Jei kremas tepamas - puiku, jei dar per tirštas - įsukam kitą trynį.

Kol kremas vėsta, atšalusią tešlą formoje subadykite šakute ir pridenkite kepimo popieriumi. Užberkite žirnių ar pupelių ir lengvai paspauskite, kad kepant tešlos kraštai kuo mažiau "nučiuožtų" žemyn. Kepkite 200° orkaitėje apie 10 - 15 min.

Iškeptą pagrindą gerai ataušinkite. Ant atvėsusios tešlos šaukštu paskleiskite plikytą kremą, paviršių išlyginkite.
Obuolius nulupkite ir supjaustykite riekelėmis, apšklastykite citrinų sultimis.

Kepkite 180° orkaitėje apie pusvalandį ar šiek tiek daugiau, kol tartos pagrindas pilnai iškeps.
 Pravėsus, paviršių lengvai pabarstykite miltiniu cukrumi.
Skanaus! :))

Gaminta pagal: Tarp vėjo gūsių ir Gyvenimas yra smulkmenos.

2012 m. gruodžio 19 d., trečiadienis

Česnakinės bandelės

Labai skanios bandelės, tinkančios valgyti su sriuba ar šiaip be nieko.. ;)))



Tešlai:
30 g sviesto
250 ml pieno
½ a. š. druskos
20 g cukraus
4 g sausų mielių (1 arb. šaukštelio)
400 g miltų

Aptepimui:
1 kiaušinio
1 valg. šaukšto pieno

Įdarui:
60 g sviesto
8 skiltelės česnako
žiupsnelis provanso žolelių prieskonių

1. Pieną įpilame į karščiui atsparų indą, įdedame sviesto, cukraus, druskos. Pakaitinam, kol ištirps sviestas. Ataušiname.
2. Sausas mieles sumaišome su miltais ir po truputį beriame į tešlą. Sumaišius paliekame apie 1 val., kad tešla pakiltų.
3. Tešlą padalijame į 10 dalių, suformuojame rutuliukus, įspaudžiame per vidurį, išdėliojame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir vėl paliekame kilti apie 30 min.
4. Įdarui česnaką smulkiai supjaustome ir su provanso žolelėmis įdedame į kambario temperatūros, minkštą sviestą, gerai išmaišome.
5. Kai bandelės truputį iškyla, kiekvieną iš jų įpjauname peiliu, aptepame kiaušinio ir pieno plakiniu ir įspaudžiame dalį įdaro.
6.  Kepame iki 180° įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol gražiai pagels.

Skanaus! :)))

Recepto šaltinis: Baltoje lėkštėje


2012 m. gruodžio 2 d., sekmadienis

Šventinis varškės pyragas



Reikės:
75 g sviesto
60 g cukraus
2 kiaušinių
250g miltų
1/2 šaukštelio kepimo miltelių 


Įdarui reikės:
2 kiaušinių
130 g cukraus
1 šaukšto aliejaus
500 g varškės

130 ml pieno
pakelis D.Oetker vanilinio pudingo




1. Sviestą ištirpiname, sumaišome su cukrumi, miltais, kiaušiniais, kepimo milteliais.
2. Tešlą išminkome  ir padedame į šaldytuvą pusvalandžiui. Tešla turi išeiti tokia, kad ja būtų galima aplipdyti kepimo formos kraštus.
3. Įdarui kiaušinius išsukame su cukrumi ir aliejumi.
4.  Sudedame varškę ir gerai išmaišome, kad neliktų gumuliukų.
5. Kitame inde pieną sumaišome su pudingo milteliais, supilame į varškės masę ir išmaišome. Įdaras išeina gana skystas, kefyro konsistencijos.
6. Atsegamą kepimo formą išklojame kepimo popieriumi ir aplipdome tešla, tiek dugną tiek šonus.
7. Supilame įdarą ir kepame 170° orkaitėje . Po 15 min. karštį sumažiname iki 150° ir kepame dar apie 30- 35 minutes.

Pastebėjimai: kepimo laiką man teko koreguoti, kepiau apie 1 h. 30 min, ir geriausia laikyti  170° temperatūra, nes varškė ilgai laikosi skysta. Priklauso nuo to kokio skystumo varškės masė.



Recepto šaltinis: Lašelis medaus