2015 m. gruodžio 27 d., sekmadienis

Brandintos tešlos meduoliai

Tešlą pasiruošiau lapkričio pradžioje ir kepiau jau savaitę prieš Kalėdas, meduoliukai gaunasi minkštesni, storesni nei įprasti. :)
500g medaus
2 nepilnų stiklinių cukraus
250 g sviesto
1 kg ir 1 stiklinės miltų (kitą kart dėčiau 1 kg)
3-4 kiaušinių
3 plokščių a. šaukštelių sodos
1/2 stiklinės pieno
žiupsnelio druskos
1 stiklinės smulkintų graikinių riešutų
1/2 stiklinės smulkintos apelsino žievelės
1/2 stiklinės razinų
1 su kaupu v. šaukšto karčiosios kakavos
2 a. šaukštelių cinamono*
2 a. šaukštelių malto imbiero*
1/2 a. šaukštelio juodųjų pipirų*
1/2 a. šaukštelio maltų gvazdikelių*
1/2 a. šaukštelio kardamono*
Meduolių aptepimui:
1 kiaušinio
2-3 v. šaukštų pieno
* vietoj prieskonių galite įberti gatavo prieskonių mišinio meduoliams.

Medų, cukrų bei sviestą sudėkite į puodą storu dugnu ir kaitinkite ant silpnos ugnies maišant, kol sviestas ištirps ir visi produktai susimaišys. Nukelkite nuo ugnies, suberkite riešutus, apelsino žievelę, razinas ir išmaišykite.

Į didelį dubenį suberkite didesnę dalį persijotų miltų, kiaušinius, sodą ištirpintą šaltame piene, druską, kakavą ir viską išmaišykite. Supilkite puodo turinį ir viską gerai išmaišykite, prieš pabaigą, kai masė jau gerai išmaišyta suberkite likusius miltus ir permaišykite.

Tešlą perdėkite į mažesnį indą, užklokite lininiu audiniu ir palikite brandinti keletai savaičių vėsioje vietoje (sandėliukyje kur laikote maisto atsargas arba šaldytuve).

Brabdinama tešla keičia savo konsistenciją ir iš lipnios tešlos virsta kieta, kurią galima kočioti. Po apytiksliai 6 savaičių (galite laikyti ir ilgiau) galima kepti meduolius.
Tešlą kočioti šiek tiek pabarsčius darbastalį miltais. Iškočiokite 0,5 cm. storio lakštą, išspauskite norimas formas, sudėkite į kepimo skardą ir prieš dedant į orkaitę patepkite kiaušinio – pieno plakiniu.
Meduolius kepkite 160-170 °C temperatūros orkaitėje apie 10 minučių (priklauso nuo meduolių dydžio bei orkaitės).
Kai ištrauksite meduolius iš orkaitės ju krašteliai turi būti kietoki, o viduriukas dar minkštas.
Jei kartais perkepsite meduolius, galite keletai dienų įdėti obuolio skilteles ir permaišyti karts nuo karto.

Dabar belieka palinkėti kantrybės ir gražaus laukimo!

Šaltinis: Neringos blogas

2015 m. gruodžio 20 d., sekmadienis

Žagarėliai

Patys skaniausi žagarėliai! Paklausiau recepto autorės recepto, kepiau iš dviejų dalių tešlos ir vieną palikau šaldytuve dviem dienom, taip žagarėliai iškepę buvo dar puresni ir minkštesni, tokie korėti. :))
3 kiaušiniai 
16 v.š. cukraus (galima mažiau, pagal skonį)
1,5 st. grietinės
1 st. kefyro
1 a.š. su kaupu sodos
1 pakelis vanilinio cukraus (4a.š. su kaupu)
žiupsnelis druskos
miltų tiek, kad būtų minkoma, minkšta kočiojama tešla, BET ne kieta
aliejaus virimui
cukraus pudros pabarstymui

Kiaušinius ištrinti su cukrumi iki purios masės, supilti grietinę, tada - kefyrą išplaktą su soda, suberti vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišyti. Berti išsijotus miltus ir minkyti tešlą. Tešla turi būti kočiojama, BET reikia stengtis miltų nepadauginti.
Suminkytą tešlą aš daliju į kokias 3 dalis, 2 dalis suvynioju į plėvelę ir padedu į šaldytuvą. Kepu tik iš 1 dalies, kai suvalgome, tada kepu kitą partiją sekančią ar dar kitą dieną. Tešla, pastovėjusi šaldytuve 2-3 paras būna tikrai geresnė, iškepę 'auselės' tada būna korėtos, tuščiavidurės su traškesne plutele.
Kočioti labai patogu ant aliejuoto paviršiaus, tada nelimpa prie rankų, ir verdant aliejuje nė kiek neputoja ir nedega.

Iškočioti lakštą maždaug 0,5 cm storio, supjaustyti juostelėmis, jų viduryje padaryti pjūviuką ir 'auselę' pernerti per įpjovą. Arba formuoti pagal savo fantaziją.

2015 m. gruodžio 15 d., antradienis

Mielinis vyniotinis

Super skanus Kalėdinis vyniotinis.. :)) Galite rinktis ir vieną labiau patinkantį įdarą ir jį dvigubinti. 
Tešlai reikės:
300g miltų;
100ml pieno;
Pakelio sausų mielių;
Druskos;
50g cukraus;
1 kiaušinio;
40g sviesto.

Miltus sumaišome su žiupsneliu druskos, cukrumi ir mielėmis. Pieną užkaitiname su sviestu, kol jis ištirps, pravėsus - supilame ant miltų mišinio. Mušame kiaušinį ir užminkome tešlą. Jei labai limpa prie rankų, įminkome 1-2 šaukštus miltų. Tešlą apdengiame maistine plėvele ir paliekame šiltoje vietoje, kol padvigubės.

Įdarams reikės:
150ml pieno;
50g cukraus;
2v.š. medaus;
2v.š. brendžio;
Žiupsnelio cinamono;
1a.š. vanilės ekstrakto;
40g sviesto.
+

100g maltų aguonų;
Saujelės razinų;
Kelių šaukštų maltų džiūvesėlių.
+

100g maltų migdolų;
Kelių šaukštų džiūvesėlių.
Aptepimui:

1 nedidelio kiaušinio;
Šlakelio pieno.
Pieną, cukrų, medų, brendį, cinamoną, vanilę ir sviestą užkaitiname puodelyje. Pusę masės užpilame ant aguonų ir razinų, o likusią pusę ant maltų migdolų. Į abu įdarus, kad šiek tiek sutirštėtų, įmaišome po kelis šaukštus maltų džiūvėsių.

Iškilusią tešlą perminkome, padaliname į dvi dalis ir iškočiojame plonus stačiakampius. Ant abiejų užtepame po skirtingą įdarą ir susukame vyniotinius. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi, arba patepame sviestu ir pamiltuojame. Į vidų glaudžiai sudedame abu vyniotinius. Aptepame kiaušinio ir pieno plakiniu. Viršų subadome šakute ir pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepame apie valandą. Prapjauname tik pilnai atvėsusį.

Šaltinis: Gabrielės blogas

2015 m. gruodžio 8 d., antradienis

Imbieriniai sausainiai

Super! Patiks tiems, kas mėgsta plonus, traškius, kietesnius sausainius :) 
Reikia:
100 g rudojo cukraus
100 g baltojo cukraus
100 g auksaspalvio sirupo (arba medaus)
75 ml vandens
150 g sviesto
1 v. šaukšto cinamono
1 v. šaukšto malto imbiero
1 v. šaukšto maltų kardamonų
½ a. šaukštelio juodųjų pipirų
1 a. šaukštelio kepimo miltelių
500 g miltų
Į puodą suberkite cukrų, įpilkite auksaspalvio sirupo (medaus) ir vandens. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps. Sudėkite sviestą ir kaitinkite, kol ištirps (neužvirkite). Nukelkite nuo ugnies ir palikite paruoštą sirupą pravėsti. Įmaišykite prieskonius ir kepimo miltelius.

Pravėsusį prieskoniuotą sirupą sumaišykite su miltais ir užminkykite vientisą tešlą. Tešla bus minkšta, bet nebijokite, pastovėjus ji sutirštės. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite atvėsti šaldytuve. Geriausia pernakt.

Tešlą dar kartą išminkykite, kol lengvai minkysis. Ant miltais pabarstyto darbastalio plonai iškočiokite tešlą, išpjaukite norimos formos sausainius. Sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir kepkite 8-10 minučių orkaitėje 180 °C.

Palikite atvėsti ant kepimo skardos.

Šaltinis: Neringos blogas

2015 m. gruodžio 5 d., šeštadienis

Moliūgų saldainiai

Puikus būdas sunaudotiu nuo rudens užsilikusisu moliūgus! O sirupo neišpilkite, aš jį dar paviriau ir po to galima naudoti kaip sirupą gėrimams gamintis ar skiesti su obuolių sultimis. :)
2kg moliūgo minkštimo
1kg cukraus
0,5 citrinos žievelės

2 v.š. cukraus pudros
1. Moliūgo minkštimą supjaustyti norimo dydžio kubeliais (jie sumažės 2-3 kartus).
2. Užpilti cukrumi ir laikyti per naktį. Susidariusį sirupą nupilti, užvirti, kartu su citrinos žievele, ir vėl užpilti ant moliūgo gabalėlių.
3. Laikyti 10-12valandų ir viską virti 30min (kol bus skaidrūs gabalėliai), tačiau nepervirti. Išgriebti gabalėlius, nusausinti , paskleisti ant kepimo popieriumi išklotos orkaitės skardos ir džiovinti iki 80°C įkaitintoje orkaitėje apie 5-6val. Orkaitės durelės turėtų būti truputėlį pravertos, kad galėtų išgaruoti drėgmė. Išdžiūvusius apvolioti cukraus pudroje.

Šaltinis: Gaminu su meile

Varškės tortas su „Snickers“ šokoladukais

Jau seniai gaminu šį torčiuką, tik recepto vis neįkeldavau. :) Daug darbo, pastangų nereikalajantis desertas, o skonis nustebina :)) Tikrai labai skanus torčiukas! :)) "Snickers" šokoladėlius galite pakeisti ir "Mars" ar "Twix". :))


250 g  kakavinių sausainių (Selga)        
20 g želatinos
150 g sviesto
60 ml vandens                   
375 g varškės (galima naudoti kreminę, jei naudosite paprastą būtina gerai sutrinti blenderiu)
1 a.š. vanilinio cukraus
140 g cukraus                   
3 „Snickers" šokolado batonėliai
300 ml grietinėlės (35 proc. riebumo)
Juodojo šokolado drožlių   (papuošimui)

1. Išlydykite sviestą.
2. Sausainius sumalkite elektriniu trintuvu. Trupinius sumaišykite su lydytu sviestu.
3. Apvalią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite į ją sausainių masę ir šaukštu išlyginkite paviršių.
4. Formą uždenkite maistine plėvele ir statykite 1 valandai į šaldytuvą, kad pagrindas sustingtų.
5. Želatiną užpilkite drungnu vandeniu, pamaišykite ir palikite pastovėti, kad išbrinktų.
6. Varškę kartu su cukrumi ir vaniliniu cukrumi gerai sutrinkite elektriniu trintuvu, kad neliktų gumulėlių.
7. Varškės masę sumaišykite su išbrinkinta želatina.
8. Pasmulkinkite „Snickers“ saldainius, išplakite grietinėlę ir viską paeiliui įmaišykite į varškės masę.
9. Varškės masę sukrėskite ant paruošto pagrindo, apibarstykite šokolado drožlėmis, uždenkite maistine plėvele ir statykite 4-6 valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų.


Skanaus!

Šaltinis: Iki receptai