2015 m. sausio 31 d., šeštadienis

Vištienos apkepas

 Be galo mėgstamas ir dažnai kepamas.. :))
Reikės:
1 vištienos krūtinėlės (galite naudoti ir kitą vištienos dalį, pvz. mėsytę nuo šlaunelės)
1 svogūno
~10 vidutinio dydžio bulvių
keli šaukštai majonezo 
1 šaukštas grietinės
Kmynų
Druskos
Pipirų
Vištienos prieskonių
Gabalėlis sviesto
Fermentinio sūrio
  1. Bulves nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir apvirkite.
  2. Vištieną supjaustykite smulkiais gabalėliais. Sumaišykite su šaukšteliu majonezo, prieskoniais.
  3. Svogūnus pakepinkite su gabalėliu sviesto, baigiant kepti įdėkite šaukštą grietinės
  4. Kepimo skardą iškepkite aliejumi, pabarstykite kmynais.
  5. Sudėkite sluoksnį bulvių, vištienos, svogūnų ir sluoksnį majonezo. Gausiai apibarstykite fermentiniu sūriu. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą.

2015 m. sausio 27 d., antradienis

Karamelinis kavos tortas

Sunkesnių, saldžių tortų mėgėjams. Puikiai tiks pasimėgauti gabalėliu prie puodelio kavos. :))
20 cm skersmens formai reikės (gaunasi ~2,1 kg):
Biskvitas
250 g miltų
4 a. š. kepimo miltelių
2 kiaušiniai
180 g Rududu
225 g grietinės
190 g cukraus
Kavos sirupas
100 ml stiprios kavos
50 g cukraus (mažinčiau iki 1-2 a.š.)
Karamelinis pertepimas
500 g maskarponės sūrio
200 g Rududu
75 g kondensuoto pieno
2 v.š. brendžio
Šokoladinis pertepimas
100 g juodojo šokolado
50 ml pieno
Biskvitas.
Biskvitui išplakame kiaušinius su cukrumi ,dedame kambario temperatūros Rududu ir išplakame ,kad neliktų gumuliukų.Pilame grietinę ,maišome ir sijojame miltus. Tešlą padaliname į 2 dalis, vieną dalį pilame į kepimo popieriumi išklotą formą ir šauname į 180°C įkaitintą orkaitę .Kepame 15-20. Iškepus pirmą biskvitą ,padedame atvėsti ir patį padarome su likusia tešla.Atvėsusius biskvitus perpjauname ,turi gautis 4 - 5 biskvitai. 
Kavos sirupas.
Padarykite 100 ml stiprios kavos.
Perkoškite kavą ir supilkite į ją. cukrų. Pakaitinkite viską apie 10 min. ant silpnos ugnies. (Man sirupas per saldu, todėl tiesiog užplikau kavą su šaukšteliu cukraus ir į ją įpilu brendžio).
Karamelinis pertepimas.
Gerai išsukite Rududu. Supilkite kondensuotą pieną ir vėl viską išsukite. Sukrėskite maskarponės sūrį ir viską išmaišykite iki vienalytės masės.
Šokoladinis pertepimas.
Juodąjį šokoladą ir pieną kartu ištirpinkite karšto vandens vonelėje ir gerai išsukite.
Torto surinkimas:
1.      Apatinį biskvito sluoksnį sulaistykite kava, kraukite 2-3 šaukštus karamelinio pertepimo ir paskirstykite jį tolygiai.
2.      Dėkite antrą sluoksnį biskvito, sulaistykite kava, pilkite pusė šokoladinio pertepimo, išlyginkite. Tuomet kraukite dar apie 2 šaukštus karamelinio pertepimo.
3.      Dėkite trečiąjį biskvito sluoksnį, sulaistykite kava ir pertepkite karameliniu pertepimu.
4.      Ant viršaus dėkite ketvirtąjį sluoksnį, vėl sulaistykite kava, supilkite likusį šokoladinį pertepimą ir ant jo tepkite karamelinio pertepimo.
5.      Ant viršaus dėkite paskutinį biskvito sluoksnį, sulaistykite kava.
6.      Leiskite tortui susistovėti bent pusdienį, o dar geriau per naktį ir aptepkite likusiu kremu.

recepto šaltinis: Du mėnuliai

2015 m. sausio 23 d., penktadienis

Firminiai Eglės kibinai

Superiniai kibinai, na gal ir ne tie tikrieji, juk čia mielės dedasi ir sviesto visai mažai tik 100 g, bet skoniu, tai skaniausi kokius esu valgiusi, gaunasi trapi, bet ne kieta tešla ir įdaras ne sausas.. :)) Dariau pirmą kartą, todėl nesigavo gražiai jų suformuoti, bet skoniui nepakenkė. :)) Kaip lipdyti labai gražiai parodyta šiame video.
~27 kibinams reikės:
Tešlai:
0,5 kg. miltų
0,5 mažo pakelio sausų mielių (5 g)
250 ml. grietinės
3 kiaušinių trynių
0,25 stiklinės kefyro
100 g kambario temperatūros sviesto
druska
Įdarui:
~ 800 g. mėsos (šį kartą ruošiau su kalakutiena, esu bandžiusi su vištiena, kiauliena - taip pat būdavo skanu, bet su kalakutiena tiesiog nuostabu)
1 svogūnų galvos
truputį sviesto (apie 100 g)
druska
pipirai

Įdaras.
Pirmiausia pasiruošiu įdarą. Mėsa sumalama (arba iš karto perkamas faršas).
Smulkiai supjaustomas svogūnas, dedamas į mėsa, taip pat truputį druskos, pipirų ir įdaras paruoštas. (Sviesto prireiks vėliau).
Tešla.
1.      Sviestą išsukite su kiaušinių tryniais.
2.      Po to sudėkite grietinę, paplakite. Supilkite kefyrą ir išplaikite iki vientisos masės.
3.      Miltus, mieles ir druską sumaišykite.
4.      Po tuputį berkite miltus į šlapią masę, maišykite, vėliau pradėkite minkyti, tačiau miltų nepadauginkite, tešla turi nelipti prie rankų, bet neturi būti ir per kieta.
Kibinų formavimas.

Tešlą plonai iškočiokite, apvalaus daikto pagalba (naudojau 12 cm skersmens puodelį), išspauskite apskritimus. Dėkite mėsos ir mažą gabalėlį sviesto. Formuokite kibinus ir aptepkite juos plaktais kiaušinio baltymais. Kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių.

Recepto šaltinis: Tavovaikas.lt

2015 m. sausio 11 d., sekmadienis

Žagarėliai "Trapios rožės"

Puikūs žagarėliai, darbo yra, bet dėl tokio grožio tikrai verta pasistengti! :)) O ir tešla šių žagarėlių man labai patiko, gaunasi trapūs, iš jos puikiai galite gaminti ir paprastus žagarėlius. 
Kaip formuoti rožytes puikiai parodyta čia.
Ingredientai: (išeina maždaug 40 žagarėlių-roželių)
300 g miltų
1 kiaušinis ir 4 kiaušinių tryniai
5 v.š. grietinės
1 v.š. spirito (galima keisti 2 v.š. kito stipraus alkoholio, pavyzdžiui, romo)
¼ a.š. druskos
~ 1 v.š. kiaušinio baltymo (lapeliams suklijuoti)
Aliejaus (virimui riebaluose - reikės maždaug 1 l butelio)
Cukraus pudros (apsijoti)
Tiršto džemo (sausainių viduriukams; naudojau aviečių ir raudonųjų serbentų džemą)
1)      Iš persijotų miltų, kiaušinio ir kiaušinių trynių, grietinės, spirito ir druskos suminkykite tešlą Baigiant minkyti, tešlos rutulį kelis kartus pamuškite sunkiu kočėlu, kad būtų vientisesnis. Suminkyta tešla turėtų būti minkšta, elastinga, bet nelipni. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui.
2)      Pasiruoškite 3 dydžių apvalias formeles tešlai išspausti - aš naudojau 8 cm, 6 cm ir 4 cm skersmens; jeigu formelės bus banguotais kraštais, rožės išeis subtilesnės. Jeigu formelių neturite, galite panaudoti bet ką, tinkamą apskritimams išspausti (pavyzdžiui, didesnį puodelį, vyno taurę ir mažą taurelę - svarbu, kad jų diametras skirtųsi). Išbrinkusią tešlą padalinkite į kelis gabaliukus (aš dalinu į 8). Imkite vieną gabaliuką ir plonai iškočiokite; likusią tešlą pridenkite, kad nedžiūtų. Atsiminkite - kuo ploniau iškočiosite, tuo trapesni ir gardesni bus žagarėliai. Kiekvienam sausainiui išspauskite tris skirtingų dydžių apskritimus.
3)      Suformuokite sausainius: kiekvieno apskritimo kraštą peiliu įpjaukite 4-6 vietose, bet taip, kad ties centru liktų maždaug monetos dydžio sveika "salelė". Didžiausio apskritimo centrą patepkite kiaušinio baltymu ir uždėkite vidutinio dydžio apskritimą. Stenkitės, kad apatiniame ir viršutiniame apskritimuose padaryti pjūviai nebūtų vienoje linijoje. Kiaušinio baltymu patepkite antrojo apskritimo centrą ir uždėkite mažiausią apskritimą. Dabar nykščiu sausainio centrą paspauskite taip, kad apskritimai gerai suliptų, o centre liktų duobutė. Taip suformuokite visus sausainius.
4)       Prikaistuvyje gerai įkaitinkite aliejų - aš jo naudoju visą butelį, nes sausainiai būna pakankamai dideli, ir jeigu bus per mažai riebalų, jie ims liesti prikaistuvio dugną ir degti. Kai riebalai gerai įkais, ugnį sumažinkite: jeigu kaitra bus per didelė, sausainiai išeis labai tamsūs. Priklausomai nuo prikaistuvio dydžio, į riebalus dėkite po 2-4 žagarėlius žiedeliais žemyn - apatinis didysis apskritimas turi būti viršuje; turėkite galvoje, kad virdami sausainiai išsipūs, todėl jų į prikaistuvį nepridėkite per daug. Virkite, kol apatiniai roželės žiedlapiai gražiai parus, tuomet roželes apverskite, kad sutvirtėtų ir parustų jų apačia. Išgriebkite kiaurasamčiu ir sudėkite ant virtuvinio rankšluosčio, kad susigertų likęs aliejus. Taip išvirkite visas roželes.
5)      Šiek tiek pravėsusias roželes apsijokite cukraus pudra - būkite dosnūs, nes į žagarėlių tešlą cukraus nededama. Tuomet į roželių viduriuką įkrėskite po lašą uogienės (kai kas deda, pavyzdžiui, cukruotas vyšnias). Sudėkite į serviravimo indą ir patiekite tą pačią dieną.

2015 m. sausio 8 d., ketvirtadienis

Močiutės varškės pyragas

Paprastas, tačiau tikrai skanus pyragas su minkštu ir puriu pagrindu :))
36x24 cm kepimo fromai reikės:
Pyrago pagrindui:
3 kiaušinių
250 g miltų
110 g cukraus
1 ½ arb.š kepimo miltelių
1 arb.š vanilės ekstrakto
150 g sviesto
2 valg.š grietinės
Varškės masei:
800 g varškės
3 valg.š grietinės
3 kiaušinių
160 g cukraus
1vnt citrinos
Poros saujų vyšnių be kauliukų

1.      Paruoškite pyrago pagrindą. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir atidėkite į šalį.
2.      Kiaušinius išplakite su cukrumi. Ištirpinkite sviestą, jį sumaišykite su grietine, vanilės ekstraktu ir supilkite į kiaušinių plakinį, dar kartą gerai išmaišykite.
3.       Į gautą masę suberkite miltų mišinį, išmaišykite iki vientisos masės.
4.      Paruoškite varškės masę. Į dubenį sudėkite varškę, grietinę, kiaušinius ir cukrų, su elektriniu plaktuvu viską išplakite. Į gautą masę išspauskite citrinos sulčių, suberkite vyšnias ir išmaišykite.
5.      Kepimo formą patepkite riebalais, supilkite pyrago pagrindo masę, ją tolygiai paskleiskite per visą formą. Ant viršaus sudėkite varškės masę, kurią taip pat tolygiai paskleiskite per visą pyrago pagrindą.
6.      Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros, kepkite apie 50-60 minučių.

Skanaus!

2015 m. sausio 7 d., trečiadienis

Citrininis kremas (lemon curd)

Naudojamas tortų pertepimams, ant ledų, varškės ar skrebučio. :))
~0,5 l citrininio kremo:
3 kiaušiniai,
2 didelės citrinos,
120 g sviesto,
200 g cukraus,
žiupsnelis druskos.

1.  Smulkiai nutarkuoti citrinų žieveles, išspausti sultis. Į vieną dubenį sudėti paplaktus kiaušinius, cukrų, išspaustas sultis, žievelės, druską ir viską lengvai išplakti.
2.  Užkaisti puode vandens, ant jo uždėti dubenėlį su sviestu ir kaitinti kol ištirps. Tuomet supilti į sviestą išmaišytą citrinų ir kiaušinių masę ir plakimo mentele maišyti kol masė sutirštės. Virti 12-15 minučių, tačiau masė neturi užvirti ir turi tapti tokio tirštumo kaip grietinės.
3.  Nuimti dubenėlį nuo puodo ir masę supilti į stiklainėlį. Palaukti kol atvės, tuomet kremas sutirštėja.

4.  Laikyti šaldytuve.

Šaltinis: Skanios dienos

2015 m. sausio 2 d., penktadienis

Maskarponės tortas su citrininiu kremu

Torčiukas vienas iš gaivesnių, priklauso nuo to kiek cukraus dėsote į citrininį kremą, jei norite rūgštesnio galite dėti mažiau.. :)) Tačiau šis tikrai bus kepamas!:))
24 cm skersmens tortui reikės (gaunasi ~2,2 kg):
Biskvitui:
6 kiaušiniai
200 ml cukraus
2 šaukštai vandens
arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
200 g miltų
Maskarponės kremui:
400 ml grietinėlės (~36 % riebumo)
500 g maskarponės
6 v. š. cukraus pudros
1 1/2 v. š. (20 g) želatinos
Citrininiam kremui (lemon curd):
3 kiaušiniai
2 didelės citrinos
120 g sviesto
~ 250 g cukraus
žiupsnelis druskos

Sulaistymui juoda arbata su citrinos sultimis

Biskvitas.
1.      Išplakti standžiai baltymus, po truputį supilti cukrų. Kai baltymai bus tinkamai išplakti, dėti po viena trynį, po kiekvieno vis paplakant.
2.      Miltus persijoti su kepimo milteliais. Supilti į kiaušinių masę, vandenį taip pat ir palengva mediniu šaukštu viską permaišyti.
3.      Orkaitę įkaitinti 180 C.Į 26 cm. kepimo skardą tiesti tik ant dugno kepimo popierių ( kraštų negalima nei sutepti riebalais, nei palikti kepimo popieriaus) ir supilti tešlą. Kepti 30 min. Orkaitės durelių kepimo metu neatidarinėti.
Maskarponės kremas:
1. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu, kad išbrinktų. 20 g želatinos užpilkite 60 ml vandens.
2. Išplakite grietinėlę. Kai ji ims standėti, supilkite cukraus pudrą ir baikite plakti iki standumo. Maskarponę lengvai išplakite šluotele, sudėkite į grietinėlę ir elektriniu plaktuvu, mažiausiu greičiu išmaišykite iki vientisos masės.
3. Želatiną ištirpdykite garų vonelėje, svarbu jos neužvirti. Lėtai plakant, nedidele srovėle supilkite želatiną į kremą.
Citrininis kremas:
1.  Smulkiai nutarkuoti citrinų žieveles, išspausti sultis. Į vieną dubenį sudėti lengvai išplaktus kiaušinius, cukrų, išspaustas sultis, žieveles, druską ir viską lengvai išplakti.
2.  Užkaisti puode vandens, ant jo uždėti dubenėlį su sviestu ir kaitinti kol ištirps (garų vonelėje). Tuomet supilti į sviestą išmaišytą citrinų ir kiaušinių masę ir plakimo mentele maišyti kol masė sutirštės. Masė turi tapti tokio tirštumo kaip grietinės.Kaitinti apie 12 – 15 minučių.
3.  Nuimti dubenėlį nuo puodo ir masę supilti į stiklainėlį. Palaukti kol atvės, tuomet kremas sutirštėja.
4.  Laikyti šaldytuve.
Surinkimas:
1. Biskvitą horizontaliai perpjaukite į 3 dalis. Dėkite pirmą lakštą į torto formą, sulaistykite arbata su citrinos sultimis, užtepkite pusę turimo citrinio kremo, dėkite maskarponės kremo ir paskirstykite tolygiai po pagrindą. Tuomet dėkite kitą biskvito lakštą, sulaistykite, užtepkite likusį citrininį kremą, maskarponės kremo ir dėkite paskutinį biskvito lakštą. Palikite šiek tiek kremo puošybai.
2. Dėkite tortą į šaldytuvą kelioms valandoms sustingti. Sustingusį išimkite iš formos, aptepkite likusiu kremu ir puoškite pagal savo norus.
Šaltinis: Skanios dienos ir Skanus gyvenimas