2015 m. balandžio 17 d., penktadienis

Brokolių ir pelėsinio sūrio kišas

Puikus!! Nuo šiol tikrai pamėgau pelėsinį sūrį, nors šiaip nebuvau jo mėgėja. Čia jis labai tinka ir duoda tą tokį cinkelį..
 Naudojau 20x30 kepimo formą:
Tešlai:
125g sviesto
250g miltų
1 kiaušinio trynys
3 šaukštai pieno arba vandens
žiupsnelis druskos
1.      Dideliame dubenyje supilame miltus ir į juos įtarkuojame šaltą sviestą, suberiame druską ir minkome kol gausis trupiniai. Įdedame kiaušinio trynį, įpilame pieną (vandenį) ir triname, kol ingredienati susijungia. Jei reikia, naudojame daugiau miltų – tešla neturi lipti prie rankų. Įsukame tešlą į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve atvėsti porai valandų.
2.      Sviestu lengvai ištepame kišo kepimo formą. pabarstome trupučiu miltų. Tešlą iškočiojame ir ja tolygiai išklojame formos dugną ir kraštus. Subadome šakute ir padedame į šaldytuvą 25-30 minučių, kad kepdamas pagrindas išliktų tolygus.

Kišo įdarui:
15g sviesto
1 svogūnas, sukapotas
175g brokolių, supjaustytų šakelėmis
2 kiaušiniai
210ml grietinėlės
1/4 malto šaukštelio muškato riešuto
100g pelėsinio sūrio(naudojau Vilkiškių  „Memel Blue“)
Druska, pipirai

1.      Nedidelėje keptuvėje įkaitiname sviestą ir kepiname svogūnus, kol jie suminkštėja, bet neparuduoja. Paliekame atvėsti.
2.      Puode užverdame vandenį, pasūdome. Sumetame brokolius ir juos verdame 5 minutes. Skubiai nupilame karštą vandenį, kuriame virė, ir pakišame po lediniu vandeniu (ar supilame į dubenį su vandeniu ir ledukais). Nusausiname, padedame į šalį.
3.      Suplakame kiaušinius su grietinėle, druska, pipirais ir miškatu. padedame į šalį.
4.      Įkaitiname orkaitę iki 175°C. Kišo pagrindą išklojame kepimo popieriumi, ant viršaus užberiame kelias saujas pupų. Kepame 12 minučių. Išimame, nuimame popierių ir pupas, padidiname temperatūrą iki 180C.
5.      Ant apkepto pagrindo paskirstome svogūnus, pabarstome pelėsiniu sūriu, išdėliojame brokolius. Užpilame kiaušinių ir grietinėlės plakinį ir kepame apie 35min. Iškepusio kišo vidus turi būti minkštas, bet ne skystas (įbeskite peilį – jis turi būti sausas). Jei dar neiškepęs – pakepkite dar 5 Minutes.


Šaltinis: Nidos receptai

2015 m. balandžio 12 d., sekmadienis

Mėsos kukuliai pomidorų padaže

Super, greit pagaminama ir labai skanu. :)) Padažą galite naudoti ir kitokį ir patys pagardinti mėgstamom daržovėm ar prieskoniais, viską pakepinant ir sudedant mėgstamą pomidorų padažą. :)
Mėsos kukuliams reikės:
500 g kalakutienos (ar kitos maltos mėsos)
1 kiaušinio
1 nedidelio svogūno
1 a.š. garstyčių
1 a.š. Worčesterio padažo
2 v.š. džiūvėsėlių
1 indelio „Beatos virtuvės“ padažo „Daržo choras“ (kitą kart išbandyčiau ir supadažu „Tikras Italas“)
100 ml vandens
druskos, pipirų
aliejaus kepti

1.      Svogūną smulkiai supjaustome (aš naudojau maisto smulkintuvą).
2.      Maltą mėsą dedame į dubenį, įmušame kiaušinį, dedame smulkintą svogūną, druską, pipirus, Worčesterio padažą, garstyčias ir džiūvėsėlius. Masę gerai išminkome.
3.      Iš paruoštos masės formuojame kukulius (patogiausia rankas sudrėkinus vandeniu).
4.      Kepame ant gerai įkaitinto aliejaus, kol gražiai apskrus.
5.      Tuomet ant kukulių supilame pomidorų padažą ir vandenį ir leid-aime pasitroškinti apie 10 minučių.

Garnyrui naudojau kuskusą, galite naudoti ir ryžius, bulves, ar makaronus kokį labiau mėgstate. Man dar būtų labai skanu su grikiais.
Kuskuso kruopas užpilkite verdančiu vandeniu, kad jo būtų apie 1 cm virš kruopų, įberkite druskos ir palikite išbrinkti apie 5-10 min. Aš dar įdėjau kepinto svogūno bei džiovintų krapų. Baigus brinkti įdėkite gabalėlį sviesto ir išmaišykite.


Šaltinis: žurnalas „Beatos virtuvė“, 2015 Pavasaris.

2015 m. balandžio 5 d., sekmadienis

Su Šv. Velykom!

Sveikinu Jus su Šv. Velykomis! 
Tegu su pavasariu į Jūsų namus ateina ramybė, šiluma, džiaugsmas ir tikėjimas!
Gražios bei jaukios Jums Velykinės šventės ir stiprių margučių!