2013 m. kovo 31 d., sekmadienis

Sausainių puokštė


Tešlai reikės:

200 g miltų (ar maziau)
180 g sviesto
2 kiaušinių tryniai
50 g cukraus
žiupsnelio kepimo miltelių
žiupsnelio vanilinio cukraus
tarkuotos citrinos žievelės
žiupsnelio druskos

Taip pat reikės:
 Medinių iešmelių
 Konditerinio švirkšo (skirto sausainiams formuoti)

  1. Sviestą išsukite su kiaušinių tryniais ir cukrumi, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos.
  2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Įtarkuokite citrinos žievelę. Ir užminkykite tešlą.
  3. Sausainius formuokite iškart į skardą. Švirkštu išspauskite gėlytes ir įdėkite pagaliukus, prieš tai juos pamirkę vandenyje.
  4. Kepkite iki 180° įkaitintoje orkaitėjė apie 10 minučių, po to išimkite, į viduriuką įdėkite džemo ir vėl kepkite apie 5 minutes kol gražiai pagels.
Tešla gaminta pagal: Citromhab

2013 m. kovo 30 d., šeštadienis

Karamelinis šokoladinis kavos tortas

Tortui:
Biskvitui:
250 g sviesto
440 g cukraus
4 dideli kiaušiniai
400 g miltų
80 g kakavos
2 ½ šaukštelio kepimo miltelių
½ šaukštelio druskos
4 šaukštai tirpio s kavos (reikia ištirpinti 3 šaukštuose karšto vandens)
350 ml pieno
Vanilės ekstrakto arba cukraus

Kremui:
500 g maskarponės
1 indelis (400 ml) karamelės
2 šaukštai kavos likerio arba brendžio

Sirupui:
300 ml paruoštos stiprios kavos
150 g cukraus
50-100 ml brendžio

Karamele dengti riešutams:
200 g lazdyno riešutų

2 puodeliai cukraus

1/4 puodelio vandens

1-2 šaukšteliai citrinos sulčių

Taip pat jums reikės:
Ilgų medinių iešmelių (naudojamų kepsniams) ir sunkios pjaustymo lentelės, reikalingos prispausti lazdelėms su riešutais prie spintelės.

Šokoladiniam ganašui (glajui):

200g. riebios grietinėlės

200g. juodojo šokolado



Ruošiame biskvitą:
  1. Kambario temperatūros sviestą dedam į dubenį kartu su cukrumi ir išplakame iki baltumo. Į šią masę įmušame vieną kiaušinį ir plakame, tada įmušame antrą kiaušinį ir vėl plakame, tą patį padarome su visais kiaušiniais. Plakame apie 5 minutes, iki purumo.
  2. Atskirame dubenyje persijojame miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Kuo daugiau kartų persijosime miltus, tuo daugiau oro į juos patenks ir jie bus puresni (reikėtų tai padaryti bent du kartus).
  3. Po truputį pilame miltų mišinį į sviesto ir kiaušinių plakinį ir vis pamaišome šaukštu. Taip įmaišome pusę miltų.
  4. Kavą, ištirpintą trijuose šaukštuose vandens, supilame į pieną, įdedame vanilės. Pieno ir kavos mišinį po truputį vis pamaišydami, pilame į tešlą. Pamažu beriame likusius miltus ir baigiame maišyti tešlą.
  5. Pasiruošiame dvi vienodas torto formas (jei neturite dviejų, ruoškite tešlą iš pusės produktų, kai vienas biskvitas iškeps, kepkite kitą). Torto šonus ištepame sviestu, o dugnus išklojame kepimo popieriumi. Tešlą padalijame po lygiai į abi formas ir šauname į 160-170°C orkaitę 40-50 minučių. Iškepusius biskvitus paliekame atvėsti ir atsargiai išimame iš formos.
Ruošiame sirupą:
  1. Stiprią kavą (tinka ir užpilama, ir iš tirpių miltelių) pilame į puodą, beriame cukrų ir verdame ant nedidelės ugnies maždaug 15-20 minučių, kol sumažėja per pusę ir pasidaro tirštoko sirupo konsistencijos masė. Įpilame brendžio ir daugiau neverdame. Turėtų išeiti nepilna stiklinė sirupo.
Ruošiame kremą:
  1. Maskarponę ir karamelę sudedame į vieną didelį dubenį, įpilame 2 šaukštus kavos likerio ir išplakame elektriniu plaktuvu arba išsukame šaukštu iki vientiso kremo.
„Renkame“ tortą:
1.              Abu biskvitus perpjauname per pusę. Pirmąjį biskvitą gerai patepame į sirupą padažytu konditeriniu teptuku. Dedame 2-3 kupinus šaukštus kremo, peiliu vienodai jį paskirstome ir dedame kitą biskvito lakštą. Pakartojame procesą: patepame sirupu, negailėdami apklojame kremu ir vėl guldome biskvitą. Taip sudedame visus keturis biskvito sluoksnius.

Riešutų gamyba:

Padėkite seną laikraštį ar kepimo popierių ant grindų, toje vietoje, kur kris karamelės lašiukai.

Pakaitinkite riešutus keptuvėje apie minutę ar daugiau, kad nusiimtų odelė. Švelniai užmaukite iešmus į riešutus. Padėkite į šalį.

Karamelės gamyba:

Mažame prikaistuvyje sumaišykite cukrų, vandenį ir citrinos sultis ir užvirinkite, nemaišant. Kai masė pradės karamelizuotis, nuimkite ją nuo viryklės ir leiskite jai patamsėti ir sutirštėti apie 10 min. Karts nuo karto pamaišykite, kad karamelė nepriliptų prie prikaistuvio apačios.

Kai karamelė sutirštės, pamerkite riešutą į karamelę ir pakėlę pažiūrėkite ar karamelė yra „prikibusi“. Jei karamelė nuteka, reikškia ji yra per skysta, palaikykite ją dar minutę kitą ir bandykite vėl, nes ji turi nenutekėti.

Kada karamelė padengs riešutus ir bus nulašėjusi į ilgą sruogą, tada dėkite pagaliukus po sunkia lentele, kad karamelė tarsi kristų žemyn.

Palikite riešutus stingti apie 15 minučių.

Sulaužykite į norimo dydžio sruogas. Ir švelniai ištraukite pagaliukus iš riešutų.

Papuoškite tortą, viršūnėlėmis aukštyn.

Ruošiame šokoladinį ganašą (glajų):
Šokoladą smulkiai sukapojame ir suberiame į dubenį. Nedideliame puode kaitiname grietinėlę, kol ši pradeda putoti, tada ja užpilame susmulkintą šokoladą. Leidžiame keletą minučių pastovėti, tuomet lėtai ir atsargiai maišome  iki vienalytės masės. Ganašą maišydami atvėsiname iki kambario temperatūros.
Adaptuota pagal: „Metai Beatos Virtuvėje“; Zoe BakesKlonas.

2013 m. kovo 26 d., antradienis

Varškinės pynutės

Labai skanios ir kas svarbiausia labai greitai pagaminamos!:)) Vuolia!:)))
300 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
100 g cukraus
1 a. š. vanilės
150 g varškės (aš sunaudojau 180 g)
1 kiaušinis
100 ml pieno
50 ml aliejaus


Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Baltymą išmaišyti su cukrumi. Supilti pieną, aliejų, vanilę, įmaišyti varškę. Suberti persijotus miltus ir užminkyti tešlą. Tešlą padalinti į 12 dalių. Kiekvieną dalį dar dalinti į tris dalis. Iš kiekvieno gabaliuko suformuoti ~ 15 cm ilgio juosteles, kurias supinti į pynutes.
Kasytes dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kiaušinio trynį sumaišyti su 1 v. š. pieno ir aptepti bandeles. Pagal skonį pabarstyti cukrumi, migdolais, sezamais, aguonomis ar perliniu cukrumi. Kuo tik norite. :)) 
Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje ~ 20 min.


Skanaus!

Recepto šaltinis: SM

2013 m. kovo 25 d., pirmadienis

Sausainiai su morengais (Non plus ultra)



Tešlai reikės:

200 g miltų (ar maziau)
180 g sviesto
2 kiaušinių tryniai
50 g cukraus
žiupsnelio kepimo miltelių
žiupsnelio vanilinio cukraus
tarkuotos citrinos žievelės
žiupsnelio druskos

Morengams:
2 kiaušinių baltymai
200g cukraus pudros
kelių lašelių citrinos sučių

Surinkimui:
mėgstamo džemo (aš naudojau slyvučių uogienę), recepe buvo nurodytas abrikosų džemas

  1. Sviestą išsukite su kiaušinių tryniais ir cukrumi, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Įtarkuokite citrinos žievelę. Tešlą padėkite į šaldytyvą 1.30-2 h.
  2. Tešlą plonai iškočiokite (ąpie 3 mm storio). Ir su apskrita ar gėlytės formyte išspauskite sausainius.
  3. Kiaušinių baltymus išplakite su cukraus pudra ir keliais lašeliais citrinos sulčių. Su konditeriniu švirkštu išspauskite po truputį morengų masės.
  4.  Orkaitę įkaitinkite iki 180°C ir kepkite apie 10-15 min.
  5. Kai atvės sausainukus sulipdykite po du.
 P.S. Esu bandžiusi kepti ir pagal kitą receptą, kur juos reikia kepti žemoje temperatūroje apie valandą, bet pagal šį sausainiukai gaunasi žymiai minkštesni. Trapūs, minštučiai, su morengo sluoksniu.:))
Skanaus!!

Recepto šaltinis: Citromhab

2013 m. kovo 24 d., sekmadienis

Kalakutienos kotletai

Patys skaniausi kotletukai. :)) Beje kalakutieną puikiai galima pakeisti ir vištiena, pati ne kartą išbandžiau.


Reikės:
Kotletams:
640 g kalakutienos faršo
 1 svogūno
 3 kiaušinių
 1,5 VŠ krakmolo (naudojau bulvių)
 3 VŠ majonezo
 druskos, pipirų, džiovinto česnako granulių
 šviežių petražolių ir krapų pluoštelis

Troškinimui:
1 svogūno
 1 morkos
 1 VŠ miltų
 pieno
 sultinio kubelis, ar druskos ir prieskonių pagardinimui

 tiktų ir pora pievagrybių

Paruošimas:

1. Svogūną susmulkiname ir pakepiname su šlakeliu aliejaus, kol pasidarys skaidrus.

2. Kiaušinius išplakame su majonezu, krakmolu ir visais prieskoniais bei kapotais žalumynais.

3. Šaukšto pagalba faršą sumaišome su atvėsusiais svogūnais ir ankstesniame punkte gautu plakiniu.

4. Dedame masę po šauktštą į keptuvę su gerai įkaitintu aliejumi ir kepame iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos.

5. Pakepiname smulkintą troškinimui skirtą svogūną, ir burokine tarka tarkuotą morką. Kepiname kol morka suminkštės.

6. Beriame šaukštą miltų, pakepiname.

7. Pabaigoje įpilame pieno, beriame druskytę, prieskonius, pakaitiname, kol padažas sutirštės, vis pamaišant.

8. Sudedame kotletus ir pora minučių patroškiname uždengus dangčiu.

Skanaus!
Recepto šaltinis: Širšių lizdas

2013 m. kovo 18 d., pirmadienis

Bandelės, kurios norėjo būti spurgom...



12 bandelių reikės:

375 g miltų

70 g cukraus

šaukštelio sausų mielių

žiupsnio druskos

120 ml pieno

40 ml pasukų

didelio kiaušinio

15 g minkšto sviesto
Įdarui:

12 šaukštelių tirštos obuolienės ar mėgstamo džemo
Saldžiam viršui:

 60 g sviesto

100 g cukraus

šaukštelio cinamono

  1. Nemažam dubeny sumaišom miltus, cukrų, mieles ir druską.
  2. Kitam dubenį šakute kiek paplakam kiaušinį ir sumaišom su pienu bei pasukom.
  3. Supilam į miltų mišinį ir minkom 2-3 minutes.
  4. Įminkom sviestą minkom dar 3-4 minutes.
  5. Dedam atgal į dubenį, pridengiam švariu rankšluostėliu ir pastatom šiltai valandai-pusantros.
  6. Pakilusią tešlą iškočiojam į 4-5 mm storio lakštą ir, susiradę maždaug 8 cm skersmens puodelį ar formelę, išspaudžiam apskritimus. Ant pusės jų dedam po šaukštelį obuolienės, likusiais uždengiam, tvirtai apspaudom kraštelius, kad suliptų ir įdaras niekur nepabėgtų.
  7. Susirandam maždaug 7 cm skersmens formelę ir ja iš truputį formą dėl įdaro praradusių bandelių vėl išspaudžiam tobulus. Bandeles dėliojam ant kepimo popierium išklotos skardos, o iš tešlos likučių vėl suminkom vientisą gniutulą, kočiojam, pjaustom...
  8. Paruoštas bandeles uždengiam rankšluostėliu ir valandą laikom šiltai, kad pakiltų.
  9. Orkaitę įkaitinam iki 190°C. Pakilusias bandeles aptepam šlakeliu pieno ir kepam gerai įkaitintoj orkaitėj 10-12 minučių, kol viršus nusidažo auksu, bet dar nespėja smarkiai paruduoti. Perkeliam ant grotelių.
  10. Kol bandelės aušta iki pirštams nepavojingos temperatūros, išlydom sviestą ir lėkštėje sumaišom cukrų su cinamonu. Dar šiltą bandelę merkiam į sviestą ir apvoliojam cukraus mišinyje - čia toks stebuklingas triukas, kuris paverčia bandeles be penkių minučių spurgom.

2013 m. kovo 11 d., pirmadienis

Mamos varškės spurgos


Stiklinė=250 ml

Reikės:
500 g varškės
4 kiaušiniai
0,5 stiklinės cukraus
1 a.š. sodos (nugesintos actu)
2-3 stiklinės miltų

1. Varškę išsukite su kiaušiniais ir cukrumi, galima tai padaryti ''blenderio'' pagalba.
2. Sodą nugesinti trupučiu acto ir supilti į varškės masę.
3. Suberti miltus, tešla turi būti minkoma, minkšta.
4. Kepti įkaitintame puode aliejuje ar gruzdintuvėje.

Skanaus!!

2013 m. kovo 10 d., sekmadienis

Apelsinų cukatai


Reikės:
2 apelsinų
Cukraus sirupui (santykiu viena stiklinė cukraus ir viena vandens)
Cukraus pudra apvoliojimui

  1. Paruoškite cukraus sirupą, lygiomis dalimis cukrų ir vandenį užvirkite ir atvėsinkite.
  2. Apelsinus labai gerai nuplaukite.
  3. Apelsinus perpjaukite per pusę ir supjaustykite vienodo dydžio riekelėmis, maždaug 5 mm.
  4. Skilteles mirkykite cukraus sirupe per naktį, ar bent jau 5-6 valandas.
  5. Po to apvoliokite griežinėlius cukraus pudroje ir sudėkite į kepimo skardą, padengtą kepimo popieriumi.
Džiovinkite orkaitėje 100°C temperatūroje apie 2 valandas.

Recepto šaltinis: Sunshine's kitchen

Vertikalusis kakavinis tortas su maskarpone ir bananais

Gaivus tortukas, su puriu biskvitu.:))

Biskvitams reikės (tortui reikės dviejų):
8 kiaušinių tryniai
4 kiaušinių baltymai
žiupsnelis druskos 
100 g cukraus 
70g miltų
15 g bulvių krakmolo
15 g kakavos 
1 arbatinis šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 230 ° C. 
  2. Išplakite trynius su šaukštu cukraus ir tarkuota citrinos žievele.
  3. Dubenyje persijokite miltus, kakavą ir krakmolą.
  4. Kitame dubenyje išplakite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos ir palaipsniui suberkite likusį cukrų.
  5.  Baltymus po truputį įmaišykite į trynius. 
  6. Tada persijokite (antrą kartą) sausus ingridientus. Viską atsargiai išmaišykite. 
  7. Supilkite į kepimo indą (30 × 40 cm), padengtu kepimo popieriumi ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 230 ° C. Pagrindą kepti 8 minutes, ar jis jau iškepęs patikrinti mediniu pagaliuku.
  8. Išėmus iš orkaitės, apklokite drėgnu švariu rankšluostėliu. Palikite 5 minutėms, leiskite jam atvėsti. 
  9. Padalinkite į 3 dalis po 10 cm pločio juosteles.
Kremui reikės:
500g maskarponės 
200ml grietinėlės (35-36 % riebumo)
150g cukraus pudros (arba pagal skonį) 
1 citrinos žievelė
3 bananai                
  1. Maskarponę sumaišykite su miltiniu cukrumi.
  2.  Išplakite grietinėlę. Ją taip įmaišykite į maskarponės masę.
  3. Įtarkuokite citrinos žievelę.
  4. Bananus supjaustykite griežinėliais ir apšlakstykite citrinų sultimis.
  5. Visas 6 juosteles ištepkite kremu ir sudėkite bananų griežinėlius.
  6. Pradėkite nuo torto centro ir vyniokite vieną juostelę po kitos. Kaip pavaizduota čia.
Torto papuošimui naudotų cukrinių apelsinų (vadinamų cukatais) receptas:
Reikės:
2 apelsinai
Cukraus sirupui (santykiu viena stiklinė cukraus ir viena vandens)
 Cukraus pudra apvoliojimui
  1. Paruoškite cukraus sirupą, lygiomis dalimis cukrų ir vandenį užvirkite ir atvėsinkite.
  2. Apelsinus labai gerai nuplaukite.
  3. Apelsinus perpjaukite per pusę ir supjaustykite vienodo dydžio riekelėmis, maždaug 5 mm.
  4. Skilteles mirkykite cukraus sirupe per naktį, ar bent jau 5-6 valandas.
  5. Po to apvoliokite griežinėlius cukraus pudroje ir sudėkite į kepimo skardą, padengtą kepimo popieriumi.
  6. Džiovinkite orkaitėje 100°C temperatūroje apie 2 valandas.
Recepto šaltinis: tortas: Sunshine's kitchen ir cukriniai apelsinai: Sunshine's kitchen

2013 m. kovo 9 d., šeštadienis

Sausainiai "Riešutėlis"

Skaniausi kada nors valgyti sausainiai..:)) SUPER!!!!
 Apie 50 vnt. reikės: (man išėjo dvi skardos dar nesulipdytų sausainių)

Tešlai:
350g miltų
200g sviesto arba kepinių margarino
150g cukraus
1 kiaušinio
2 trynių
Nutarkuotos citrinos žievelės
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio vanilinio cukraus

Apvoliojimui:
200g maltų graikiškų riešutų
2 kiaušinio baltymų

Pertepimui:
100g juodo šokolado
 40g sviesto

1.      Sviestą išsukite su cukrumi, vanilinu, druska, romu ir citrinos žievele iki purumo.

2.      Įmuškite kiaušinį ir kiaušinio trynius ir vėl viską gerai išplakite.

3.      Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį berkite į tešlą. Kai bus sunku maišyti, pradėkite minkyti rankomis. Tešla turi būti rieboka, minkšta, nelimpanti prie rankų. Tešlą dėti į šaldytuvą bent 1 val.

4.       Iš tešlos suformuokite nedidelius rutuliukus, juos merkite į kiaušinio baltymą ir gausiai apvoliokite maltuose riešutuose.

5.      Sausainius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 – 30 min. kol gražiai pagels.

6.      Pertepimui šokoladą ištirpinkite kartu su sviestu ir palaukti kol masė truputį pravėsdama sutirštės.

7.      Iškepusius sausainius gerai atvėsinkite ir pertepus šokoladine mase, sulipinkite po du.
Reepto šaltinis: Vaivos kepiniai