2013 m. rugsėjo 29 d., sekmadienis

Tinginių Napoleonas


Reikės:
 500 g. sluoksniuotos tešlos
 200 g. sviesto
 skardinės kondensuoto pieno
 rūgščios uogienės
1.                       Trapios tešlos juostas supjaustyti 1 cm pločio juostelėmis išilgai, sudėlioti ant kepimo popieriaus ir kepti kol paruduos iki 185 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kai iškeps visiškai atvėsinti.
2.                        Kremui kambario temperatūros (bet nebūtinai) sviestą išplakti iki purumo ir per kelis kartus nuolat plakant supilti kondensuotą pieną, gerai išplakti iki vientisos purios masės.
3.                        Ant maistinės plėvelės tepti šaukštą kremo toje vietoje kur bus jūsų vyniotinio pagrindas. Tuomet toje vietoje dėti apie 5 juosteles, bei dar 3 juosteles perpjauti per pusę ir dadurti jas iš galo, t.y prailginti vyniotini dėliojant 5 pilno ilgio juosteles ir 5 perpjautas per pusę.
4.                        Ant išdeliotų juostelių tepti dalį kremo stengiantis, kad jo pakliutų ir į tarpus. Taip dėlioti visas juosteles. Priešpaskutinį sluoksnį vietoj kremo aptepti uogiene, tuomet sudelioti juosteles ant viršaus ir užbaigti vyniotini aptepant jį likusiu kremu. Šitaip dėliojant jums turi gautis 4 sluoksnių vyniotinis, o likusias juosteles atidėkite trupiniams tortui papuošti. Visą vyniotini iš karto apsukite maistine plėvele. Šiuo momentu galite palyginti jo formą, suapvalinti ar kitaip kaip jums patinka. Tuomet vyniotinį dėkite į šaldytuvą bent parai. Prieš patiekiant apvoliokite jį trupiniais

Recepto šaltinis: Sviesto lydimai

2013 m. rugsėjo 23 d., pirmadienis

Šokoladinis grietininis Beatos tortas



Biskvitui reikės:
100 g juodojo šokolado
120 g sviesto
4 kiaušinių
110 g rudojo cukraus (tinka ir baltas)
110 g tamsaus rudojo cukraus
170 g miltų
30 g kakavos
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
Lašelio vanilės ekstrakto
200 ml kefyro

Kremui reikės:
400 ml grietinės (30 proc. riebumo)
300 g juodojo šokolado

Biskvito gamyba:
1.      Orkaitę įkaitinkite iki 190°C. Dviejų torto formų dugnus ištieskite kepimo popieriumi. (Jei neturite dviejų torto kepimo formų, biskvitus teks kepti per du kartus.)
2.      Ištirpinkite sviestą ir šokoladą. Šiuos produktus sudėkite į dubenį, jį statykite ant puodo su vandeniu, užkaiskite puodą.
3.      Kiaušinius įmuškite į dubenį, suberkite cukrų ir elektriniu plakikliu gerai išplakite, kad kiaušinių masė padvigubėtų (plakti reikės mažiausiai 7 min.).
4.      Kai kiaušiniai gerai išplakti ir sviestas su šokoladu išsilydė, sviestą su šokoladu pamaišykite, kad gerai susimaišytų, po truputį pilkite į kiaušinių plakinį ir toliau plakite elektriniu plakikliu nedideliu greičiu. Baikite plakti, kai pasidarys vientisa šokoladinė masė.
5.      Miltus, kakavą, druską ir kepimo miltelius persijokite į dubenį, suberkite šokoladinę masę ir sumaišykite. Tešla bus gana tiršta.
6.      Dabar supilkite kefyrą ir dar keletą kartų pamaišykite. Tešla taps skystesnė.
7.      Tešlą supilkite į dvi kepimo formas, kad būtų beveik po lygiai ir pašaukite į orkaitę kepti. O kepti reikės apie 30 min. Iškepusius biskvitus atvėsinkite.

Kremo gamyba:
1.      Ištirpinkite šokoladą. Dėkite jį į dubenį, kurį uždėsite ant puodo su verdančiu vandeniu.
2.      Kitame puodelyje pašildykite grietinę, nes jei grietinė bus šalta (iš šaldytuvo), tai į ją įpiltas šokoladas iškart sustings į gabalėlius ir nesusimaišys su grietine. Grietinę pašildykite vos vos maišydami, kad ji būtų šilta ir galėtumėt įkišti pirštą. Jei grietinę perkaitinsite, ji gali išsisluoksniuoti.
3.      Dabar nuėmę grietinę nuo ugnies, į ją po truputį pilkite ištirpusį šokoladą ir maišykite. Viskas susimaišys - bus tiršta šokoladinė grietinė. Tegul ji šiek tiek atvėsta, bet kremas neturėtų būti labia karštas, jei neperkaitinote grietinės. Kremas vėsdamas stings, taigi formuojant tortą, jis turi būti kambario temperatūros. Jei viską darėte teisingai, tai jį galima iškart naudoti.
Torto surinkimas:
Biskvitus perpjaukite per pusę. Biskvitą sulaistykite kava ir tepkite kremo, ir taip kol sutepsite visus biskvito lakštus. Likusiu kremu aptepkite torto kraštus.

P.S. Aš vieną sluoksnį dar pertepiau vyšnių uogiene.:))

Recepto šaltinis: Beatos virtuvė: Kepinių knyga

2013 m. rugsėjo 21 d., šeštadienis

Vilmos obuolių ir varškės pyragas

Tobulas obuolių ir varškės derinys! :)) Skanus ir karštas ir tik ištrauktas iš šaldytuvo. :)


Reikės:
1 pakelio sviesto (180g)
2 puodelių miltų (apie 300 g)
cukraus
cinamono
500 gr. 9 proc. riebumo varškės
1-2 kiaušinių (priklauso nuo varškės šlapumo)
9 didelių obuolių (kiekis priklauso nuo kepimo formos dydžio)
Pirmiausiai nulupu obuolius, išimu sėklytes. Tada pasiruošiu varškę – įmušu kiaušinius, suplaku su 10 valgomų šaukštų cukraus, įdedu varškę, dar paplaku. Beje, varškę naudoju sausesnę, nes jei paimu šlapesnį variantą, tai kartais pyragas bekepdamas ir išbėga. Ir man labiau patinka gerai suplakta varškė, toks jau beveik kremas. Jei neturit mikserio ne bėda – galima ir rankom varškę paruošt, tada šis variantas bus panašesnis į gerą kaimišką pyragą.
Kai varškė paruošta puolu prie tešlos – sviestą apipilu miltais, greit pakapoju su peiliu, o kai nusibosta su juo švaistytis, pabaigiu pirštais trinti sviestą su miltais. Turi gautis toks purus smulkus sniegas, bet jei gausis kitaip irgi nieko baisaus – svarbiausia, kad neliktų labai didelių sviesto gabalų. Tada į tą sniegą beriu cukraus ir vis paragauju, turi būt pakankamai saldu, bet ne per saldu.
Visą sniegą paskirstau į dvi krūveles, šiek tiek didesnę krūvelę suberiu į kepimo formos dugną ir tolygiai paskirstau, ant šio pagrindo supilu varškę, prieš tai ją dar šiek tiek pamakalavusi. Ant varškės supjaustau plonomis skiltelėmis obuolius (jei mėgstat,kad obuoliai bekepdami pavirstų į obuolienę, obuolius tarkuokite burokine tarka). Pjaustau iki pat kepimo formos viršaus, nes obuolių šitam pyragui niekada nebus per daug. Kai baigiu pjaustymus, apibarstau obuolius cinamonu ir dar šiek tiek cukraus (kiekis priklauso ar labai rūgštūs obuoliai, ar nelabai). Aš apiberiu obuolių viršų plonu sluoksniu cukraus ir įdedu nemažai cinamono. Kai jau tai atlikta, pyrago viršų užberiam plonu sluoksniu likusios tešlos. Geriau tešlos perteklių išmeskit,negu užberkit per storai, turi gautis toks traškus viršutinis sluoksnis kai iškeps, o ne storas sunkus paklotas.
Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių ir kepkite apie valandą.
Recepto šaltinis: Beatos virtuvė

2013 m. rugsėjo 15 d., sekmadienis

Purus bulvių apkepas su daržovėmis

1 kg. bulvių
 2 didelių morkų
 1 didelio svogūno
 4 skiltelių česnako
 4 v.š. miltų
 3 kiaušinių
 3 v.š. aliejaus
 žiupsnelio muskato riešuto
 druskos

 pipirų
1.    Bulves, morkas ir svogūnus sutarkuokite burokine trintuve (atsipjaukite keletą svogūno žiedų apkepo papuošimui). Susmulkinkite česnaką. Viską išmaišykite.
2.   Išplakite kiaušinius su druska, pipirais, muskato riešutu, suberkite ir išmaišykite miltus, supilkite aliejų.
3. Dubenyje nuo daržovių susidariusį skystį nupilkite. Supilkite skystą mišinį, išmaišykite, viską sudėkite į riebalais išteptą formą, ant viršaus sudėkite svogūno žiedus arba pusžiedžius, ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., arba kol apkepas iškeps. Patiekite su pomidorų padažu, grietine arba su savo mėgstamu padažu. Skanaus :)
P.S. Apkepą galima kepti ir keptuvėje. Skanus, paprastas patiekalas bulvių mėgėjams :)

Recepto šaltinis: Aj-receptai

Vyniotinis su obuoliais


1 kg obuolių
1 valg. šaukšto vanilinio cukraus
1/2 arb. šaukštelio cinamono
4 kiaušiniai
100 g cukraus
100 g miltų          
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
50 g šokolado
5 valg. šaukštų grietinės (30% riebumo)

1.      Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynius ir išplakame juos su žiupsneliu druskos, bei cukrumi iki standžių putų.
2.      Po to po vieną įdedame kiaušinio trynius pamažu maišant.
3.      Po to palaipsniui įberiame miltus persijotus su kepimo milteliais.
4.      Obuolius nulupame ir sutarkuojame burokine tarka. Įdedame vanilinio cukraus ir cinamono, išmaišome.
5.      Sudedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Ant viršaus paskirstome paruoštą tešlą ir kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
6.      Iškepus ištraukiame iš orkaitės ir leidžiame truputį atvėsti. Apverčiame pyragą taip, kad viršuje būtų obuolių sluoksnis. Nuimame kepimo popierių ir suvyniojame pyragą į vyniotinį. paliekame ataušti.
7.      Į puodą sudedame šokoladą ir grietinę, kaitiname ant mažos ugnies, nuolat maišant, kol masė taps vienalytė. Paruoštą masę paskirstome ant vyniotinio.

Recepto šaltinis: Baltoje lėkštėje


2013 m. rugsėjo 14 d., šeštadienis

Švelniai aštri mėsos ir pupelių sriuba


Reikės:
 400 g maltos jautienos
1 svogūnas
3-4 sk. česnako
1 vnt. saliero lapkočio
1 didelės raudonos arba geltonos paprikos
1 raudonas čili pipiras
1 indelis konservuotų raudonųjų pupelių
1 indelis konservuotų savo sultyse smulkintų pomidorų
2 litrų natūralaus vištienos sultinio
2 š. pomidorų pastos (arba pomidorų padažo, bet ne kečupo!)
1 a.š. malto kumino (kadangi neturėjau malto, kuminą tiesiog sugrūdau grūstuve)
Po 1 a.š maltos kalendros, malto raudonėlio ir maltos saldžiosios paprikos.

  1.  Pirmiausia ruošiame maltą mėsą. Ją apkepame keptuvėje iš visų pusių, sudedame prieskonius ir sudedame į puodą.
  2. Toje pačioje keptuvėje apkepiname, kol suminkštės, smulkiai pjaustytus svogūnus bei saliero stiebą.
  3. Tuomet susmulkiname čili pipirą (prieš tai išimkite sėklytes, kad nebūtų per aštru) ir sudedame į keptuvę, kepiname kartu su svogūnais ir salieru. Galiausiai sudedame smulkintą česnaką, pakepiname, kol pradės skleistis česnako kvapas.
  4. Į puodą ant paruoštos mėsos su prieskoniais sudedame smulkintus pomidorus, papriką,  pomidorų pastą ar padažą, užpilame paruoštu sultiniu ir verdame apie 40 minučių.
  5. Virimo pabaigoje sudedame pupeles, pagardiname, jei reikia, druska bei juodaisiais pipirais.
  6.  Šią sriubą tiekiame kartu su skrudinta balta duona, sutepta sviestu su česnakais ir mėgstamomis žolelėmis.
P.S. Kad nebūtų per aštru sriubą pagardiname grietine.


Recepto šaltinis: Mamyčių klubas

2013 m. rugsėjo 8 d., sekmadienis

Sausainai su juodųjų serbentų uogienės lašeliais

Puikūs! Nors su sausainiais man yra sunku įtikti, šie tikrai puikūs!:))
Išeiga: pagal receptą turėjo išeiti 30 sausainių, bet man išėjo 44 sausainiai. :))
Reikės:
125 g labai minkšto sviesto
80 g cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
1 kiaušinis
200 g miltų
0,5 a.š. kepimo miltelių
juodųjų serbentų ar kitos mėgstamos uogienės
1. Dubenyje iki purumo išsukite sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų.
2. Elektriniu plaktuvu įmaišykite kiaušinį.
3. Įsijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir gerai išsukite, kol tešla sulips į gumulą.
4. Miltuotais delnais suformuokite nedidelius rutuliukus.
5. Dėkite juos ant kepimo popieriumi užtiestos skardos, palikdami kelių centimetrų tarpus.
6. Kiekvieną sausainį įspauskite rodomuoju pirštu.
7. Į gautą duobutę įkrėskite maždaug pusę arbatinio šaukštelio uogienės.
8. Skardą su sausainiais 10 minučių pastatykite į šaldytuvą.
9. Sausainius kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol gražiai pagels.
Recepto šaltinis: žurnalo "Debesys", 2013 Rudens numeris

2013 m. rugsėjo 5 d., ketvirtadienis

Cukinijų blynai


Reikės:
2 nedidelių cukinijų
2 kiaušinių
1 svogūno
7-8 valg. šaukštų miltų
aliejaus kepimui
druskos, pipirų
krapų
Padažui:
150 g majonezo arba grietinės
1-2 skiltelių česnako
Krapų

1.      Cukinijos sutarkuojamos stambia trintuve.
2.      Į cukinijų masę įmušami kiaušiniai.
3.      Suberiami miltai, smulkiai supjaustytas svogūnas, susmulkinti krapai ir viskas gerai išmaišoma
4.      Paruošta masė šaukštu dedama į keptuvėje įkaitintą aliejų. Cukinijų blynai kepami kol iš abiejų pusių gražiai apkepa.

Padažui: česnakas, krapai susmulkinami ir sumaišomi su majonezu ar grietine. Skanaus.

Recepto šaltinis: Patiekalų-receptai.lt

2013 m. rugsėjo 2 d., pirmadienis

Užkepti vištienos kepsneliai

Patiekalą teko ragauti viename restorane, kadangi jis man labia patiko pabandžiau kažką panašaus pasidaryti namuose.



Reikės:
Vištienos krūtinėlės
Ryžių
Marinuotų svogūnų
Kečupo
Fermentinio sūrio
Ryžius išvirkite. Svogūnus supjaustykite žiedais, užpilkite šaukštu acto, šaukštu aliejaus bei 2 šaukštais vandens. Krūtinėles apkepkite. Ant krūtinėlės dėkite marinuotus svogūnus, ryžius, kečupą bei tarkuotą sūrį.