2014 m. rugsėjo 28 d., sekmadienis

Trapūs varškės sausainiai

Man gavosi ~80 sausainių.. ;)) Pagaminami taip pat greitai kaip ir dingsta nuo stalo.. :D
Reikia:
250 g varškės
200 g minkšto sviesto
300 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos

cukraus pabarstymui
1.      Minkštą sviestą išsukame su varške.
2.      Beriame miltus, druską, kepimo miltelius ir išminkome tešlą.
3.      Apvyniojame maistine plėvele ir laikome šaldytuve 1 val.
4.      Stalą pabarstome miltais ir plonai iškočiojame tešlą.
5.      Tuomet imame stiklinę ir išspaudžiame apskritimus. Manoji buvo standartinė 8-9 cm skersmens.
6.      Į lėkšte įsipilame cukraus (kokius 3-4 v.š.) ir vieną apskritimo pusę dedame į cukrų, paspaudžiame, kad visa juo pasidengtų. Tuomet perlenkiame per pusę, tada dar per puse ir dedame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos.
7.      Sausainius kepame iki 190° C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min., kol gražiai pagelsta.

Šaltinis: Skanėstai

2014 m. rugsėjo 21 d., sekmadienis

Karamelinis obuolių pyragas

Labai patikęs obuolių pyrago variantas, karamelė puikiai dera su obuoliais!:)) 10/10 - tobulas!
Formai 24 х 30 cm. arba 28 cm apvaliai:
Biskvitui:
200 gr. kambario temperatūros sviesto
180 gr. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
žiupsnelis druskos
3 kiaušiniai
2 a.š. kepimo miltelių
250 gr. miltų

Obuolių sluoksniui:
apie 800 gr. obuolių (geriau saldžiarūgščių, o ne rūgščių)
375 gr. indelis "Rududu"

Trupiniams:
75 gr. miltų
75 gr. Cukraus (galite naudoti rudąjį)
50 gr. avižinių dribsnių
1 a.š. cinamono
75 gr. šalto sviesto
Biskvito gamyba:
1. Minkštą sviestą su cukrumi, vanile ir druska mikseriu plakame iki purumo - apie 3-5 min. (kol apimtis padidėja 2 kartus).
2. Mušame po vieną kiaušinius, ir kiekvieną paplakame 1 min.
3. Suberiame kepimo miltelius ir persijotus miltus, šaukštu atsargiai, bet gerai išmaišome iki vienalytės masės ir pastatome į šalį, kol pjaustysime obuolius.
Obuolių sluoksnio gamyba:
1. Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome plonomis riekelėmis.
2. Rududu pašildome mikrobangėje, kad suminkštėtų, vienos minutės pilnai pakanka, aš rududu buvau išsiėmus iš vakaro.
3. Sumaišome su obuoliais. Obuoliai turi apsivelti karamele.
Trupinių gamyba:
1. Suberiame į dubenį sausus produktus.
2. Įtarkuojame sviestą.
3. Pirštais greitai padarome trupinukus.
Surinkimas:
1. Į kepimo popieriumi išklotą formą pilame tešlą, išlyginame paviršių.
2. Ant viršaus sudedame obuolius.
3. Padengiame paruoštais trupiniais.

4. Kepame iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 50 - 60 min. Tikriname po 50 min. šakute iš kraštelio prakrapštę biskvitą. Kitaip nelabai įmanoma, nes tikrinant mediniu pagaliuku jis bus šlapias nuo drėgno Rududu ir obuolių sluoksnio. Atvėsusį pyragą galite pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

Šaltinis: Jurgittos receptai

2014 m. rugsėjo 14 d., sekmadienis

Pyragas „Aguonų šėlsmas“

Labai turtingas pyragas, mėgstantiems aguonas tikrai patiks :)) Tik aš naudojau namie virtą kondensuotą pieną ir jį supyliau ant šilto pyrago, todėl man susigėrė į pyragą ir gražios kepurėlės neliko, bet skoniui tikrai nepakenkė..
Reikės:
450 g aguonų                    
80 g  lazdynų riešutų
80 g migdolų
9 kiaušiniai
180 g cukrus
70 g maltų džiūvėsėlių       
70 g  manų kruopos          
40 ml citrinų sulčių            
Sviestas formai patepti      
400 ml grietinėlė (35% rieb.)                  
150 g cukraus (grietinėlės užpilui)          

400 g Rududu
1.  Aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu, nusunkite ir palikite nuvarvėti.
2.  Lazdynų riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje, atvėsinkite ir nulupkite luobeles.
3. Migdolus nuplikykite verdančiu vandeniu, minutę jame palaikykite, išgriebkite ir perliekite šaltu vandeniu, tada nulupkite migdolų luobeles.
4. Visus riešutus smulkiai sukapokite peiliu.
5. Aguonas sumalkite mėsmale 2-3 kartus arba sutrinkite elektriniu trintuvu.
6. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
7. Į aguonų masę nuolat maišydami dėkite po vieną trynį ir po šaukštą cukraus, kol suleisite visus trynius ir subersite cukrų.
8. Smulkintus riešutus, šviežiai spaustas citrinų sultis pilkite į aguonų masę ir išmaišykite.
9. Iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus ir kartu su maltais džiūvėsėliais ir manų kruopomis atsargiai įmaišykite į aguonų masę.
10. Kepimo formą ištepkite sviestu, supilkite į ją paruoštą masę ir kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje 1 valandą.
11. Kol pyragas kepa ruoškite grietinėlės užpilą. Grietinėlę sumaišykite su cukrumi ir virkite vidutinėje kaitroje nuolat maišydami, kol nugaruos apie trečdalis skysčio. Ataušinkite maždaug iki 40 laipsnių.
12. Iškeptą pyragą susmaigstykite pagaliuku ir palikite atvėsti. Tada pamažu pilkite ant jo grietinėlės užpilą, pyragą vėl pabadykite, kad grietinėlė kuo geriau susigertų į visą plotą.
13. Sutirštintą pieną „Rududu“ pašildykite vandens vonelėje, kad jis suskystėtų, ir tolygiai užtepkite ant pyrago.
14. Pyragą palikite 3-4 valandoms vėsioje vietoje, kad susigulėtų ir sutvirtėtų, tada ragaukite. 

Šaltinis: Iki receptai

2014 m. rugsėjo 7 d., sekmadienis

Cukinijų salotos

Konservavimo sezonas dar nesibaigė..:)) Cukinijos, kurios primena kopūstą, traškios saldžiarūgštės salotos. :) 
3 kg cukinijų (neišvalytų)
0,5 kg morkų
0,5 kg svogūnų
česnako galva 
stiklinė aliejaus
stiklinė cukraus
stiklinė acto 6 % (jei norisi aštriau dėti 9% stiprumo, 1/4 stiklinės)
3 šaukštai (nubraukti) druskos

1. Cukiniją ir morką sutarkuoti burokine tarka.
2. Svogūną susmulkinti.
3. Viską sumaišyti ir palikti 1 h-2 h.
4. Sudėti į 500 ml talpos stiklainius ir kaitinti nuo užvirimo 25 minutes.