Labai turtingas pyragas, mėgstantiems aguonas tikrai patiks :)) Tik aš naudojau namie virtą kondensuotą pieną ir jį supyliau ant šilto pyrago, todėl man susigėrė į pyragą ir gražios kepurėlės neliko, bet skoniui tikrai nepakenkė..
Reikės:
450 g aguonų
80 g lazdynų riešutų
80 g migdolų
9 kiaušiniai
180 g cukrus
70 g maltų džiūvėsėlių
70 g manų kruopos
40 ml citrinų sulčių
Sviestas formai patepti
400 ml grietinėlė (35% rieb.)
150 g cukraus (grietinėlės užpilui)
400 g Rududu
1. Aguonas nuplikykite
verdančiu vandeniu, nusunkite ir palikite nuvarvėti.
2. Lazdynų riešutus
pakepinkite sausoje keptuvėje, atvėsinkite ir nulupkite luobeles.
3. Migdolus nuplikykite verdančiu vandeniu, minutę jame
palaikykite, išgriebkite ir perliekite šaltu vandeniu, tada nulupkite migdolų
luobeles.
4. Visus riešutus smulkiai sukapokite peiliu.
5. Aguonas sumalkite mėsmale 2-3 kartus arba sutrinkite elektriniu
trintuvu.
6. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
7. Į aguonų masę nuolat maišydami dėkite po vieną trynį ir po
šaukštą cukraus, kol suleisite visus trynius ir subersite cukrų.
8. Smulkintus riešutus, šviežiai spaustas citrinų sultis pilkite į
aguonų masę ir išmaišykite.
9. Iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus ir kartu su
maltais džiūvėsėliais ir manų kruopomis atsargiai įmaišykite į aguonų masę.
10. Kepimo formą ištepkite sviestu, supilkite į ją paruoštą masę ir
kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje 1 valandą.
11. Kol pyragas kepa ruoškite grietinėlės užpilą. Grietinėlę
sumaišykite su cukrumi ir virkite vidutinėje kaitroje nuolat maišydami, kol
nugaruos apie trečdalis skysčio. Ataušinkite maždaug iki 40 laipsnių.
12. Iškeptą pyragą susmaigstykite pagaliuku ir palikite atvėsti.
Tada pamažu pilkite ant jo grietinėlės užpilą, pyragą vėl pabadykite, kad
grietinėlė kuo geriau susigertų į visą plotą.
13. Sutirštintą pieną „Rududu“ pašildykite vandens vonelėje, kad
jis suskystėtų, ir tolygiai užtepkite ant pyrago.
14. Pyragą palikite 3-4 valandoms vėsioje vietoje, kad susigulėtų
ir sutvirtėtų, tada ragaukite.