2014 m. gruodžio 28 d., sekmadienis

Karamelinis tortas - kartojimas

Nuolat kartojamas, be galo mėgstamas. :)) 
Receptas čia
Šioje nuotraukoje tortą kepiau 23 cm formoje ir vidurinį sluoksnį padengiau vyšniomis :))

2014 m. gruodžio 27 d., šeštadienis

Napoleonas pagal "Skanus gyvenimas"

Šį kart sviesto dėjau 180 g, galite dėti ir visus 200 g., o pertepimui naudojau 300 g šaldytų trintų spanguolių su cukrumi, kurias pakaitinau su 2 a.š. krakmolo, ištirpdyto šaltame vandenyje, iki užvirimo. Tortas gavosi 2 kg.
Receptas čia

Riešutinis-karamelinis pyragas

Puikiai tiks Kalėdinėms dovanoms, galima pasiruošti prieš dvi savaites iki švenčių, o kelias dienas brandinamas turi būti būtinai, tuomet įgauna dar geresnį skonį. :))
Tešlai reikės:  iš šios normos tešlos išėjo trys 21 cm. skersmens pyragai
350 g. miltų
200 g. cukraus ( aš dėjau 100 g. )
250 g. sviesto arba margarino
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos

Įdarui :
600 g. riešutų ( miksas  iš lazdyno,migdolų ir  graikiškų )
200 g. cukraus
500 ml. grietinėlės
100 g. sviesto
4 šaukštai medaus
1 pak. vanilinio cukraus ( dėjau 20 g.)

Miltus suberiame į didelį dubenį ,burokine tarka sutarkuojame šaltą sviestą ,ant viršaus suberiame cukrų ,druską ir kiaušinį.Originale rašoma ,kad kapoti peiliu ,bet aš greitai suminkiau rankomis.Užtrukau 15  min. :) Tešlą dedame į šaldytuvą valandai ,aš laikiau per naktį.Tešlą padalinau į 3 dalis .Vieną dalį naudojau ,kitas 2 padėjau į šaldytuvą.Galite kepti ir vieną didelį pyragą ,maždaug 30x35 cm. skardai ,tai labai didelis ir jeigu norėsite dovanoti turėsite suraikyti ,bus ne visai patogu ir gražu ,todėl aš kepiau tris mažus .Imu vieną dalį tešlos ir dedu į kepimo popieriumi išklotą formą ,pirštais išsklaidau tešlą su 1 cm. aukščio krašteliu .Kočėlu man ši tešla nesikočiojo ,lipo ,trupėjo ,dėl to formuoti pirštais buvo paprasčiau.Padas paruoštas ,ruoškime įdarą :)

Ištirpinkite 100 g. sviesto ir suberkite 1 pak. vanilinio cukraus ,200 g. cukraus ,sudėkite medų.Maišykite kol  ištirps ir masė pasidarys tąsi.Tuomet supilkite grietinėlę ,ir maišykite ,kol cukrus visai ištirps.Nuolat maišydami kaitiname ant silpnos ugnies iki  sutirštės ir truputį paruduos.Suberkite riešutus ir nenukeldami nuo ugnies ,maišykite,kol masė pasidarys vienalytė.Įdaras turi gautis labai tirštas. ATSARGIAI RAGAUDAMI ,KARAMELĖ LABAI KARŠTA !!!  Įdarą sukrėskite ant tešlos ir šaukite į maždaug 180 * C įkaitintą orkaitę  apie 35-40 min.. Nesudeginkite ,stebėkite ,kad karamelė per daug neparuduotų.

2014 m. gruodžio 18 d., ketvirtadienis

Labai skanūs traškūs meduoliai

Mano favoritai, švelnaus skonio, traškūs, tačiau ir ne per kieti, ne guminiai.. :)) Pradžiai pusę normos kepiau tai gavosi 3 skardos, bet tikrai kepsiu dar! :))
Iš šios meduolių tešlos labai tinka kepti ne tik meduolius, bet ir kalėdinius namelius, eglutes.
500 g miltų
100 g margarino
200 g medaus
200 g cukraus
2 kiaušiniai
1-2 a.š.kepimo miltelių
1-2 a.š. prieskonių mišinio (gvazdikėliai, kardamonas, cinamonas, muškato riešutas, viskas sumalta)

Išeiga: apie 5 skardos meduolių.

Medų, cukrų ir margariną šildome kartu, kol viskas suskystėja ir išsimaišo. Tada atvėsinam, įmušam kiaušinius, išmaišom, tada dedam persijotus miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Išmaišome. Tešlą statome bent 2 valandoms į šaldytuvą, bet galima ir per naktį, tada ji labai gerai sustingsta, išbrinksta, ir būna malonu dirbti.
Tada tešlą po nedidelį gabalėlį kočiojame ant miltais pabarstytos lentos apie 3-4 mm storio.
špjaustom norimų formų meduolius ir kepame 200 C temperatūros orkaitėje apie 10 min.

Iškeptus meduolius sudedame į sandarų indą ir paliekame, kol ataušta.

2014 m. gruodžio 11 d., ketvirtadienis

Čenakai

Papratai pagaminami ir produktų įmantrių nereikalaujantys. :)) Nuolat pagal šį receptą gaminu, puikūs! :))
Reikės:
Bulvių
Morkų
Svogūno
Kiaulienos kumpio
Druskos, pipirų
Krapų (jei mėgstate pabarstyti ant viršaus)
1.      Bulves, morkas, svogūną ir mėsą supjaustykite kubeliais.
2.      Svogūnus pakepinkite kartu su morkomis ir mėsa (paprieskoniuokite pipirais ir druska).
3.      Visus ingridientus sumaišykite.
4.      Į čenakinių vidų įpilkite vandens, užtenka vos ant dugno, kad nesviltų, tačiau kas mėgtsa skystesnį troškinį su daugiau sulčių pilkite daugiau.

5.      Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą.

2014 m. gruodžio 10 d., trečiadienis

Bandelės su obuoliais

Puikios bandelės, minkštutės, purios.. :))
1 pakelis sausų mielių (7 g) arba 25 g šviežių (naudojau šviežias)
100 g cukraus
1 a. š. druskos
3 kiaušiniai
200 ml pieno
 60 g sviesto
3 v. š. Aliejaus
 ~ 500 – 600 g miltų, kad tešla būtų minkšta, bet neliptų prie rankų
Įdarui
5 dideli obuoliai
50 g sviesto
100 g cukraus
½ a. š. cinamono
1.      Obuolius nulupti ir supjaustyti nedideliais kubeliais. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinti sviestą, suberti cukrų, obuolius, cinamoną ir troškinti, kol išgaruos susidariusios sultys. Ataušinti.
2.      Pieną pašildyti iki šilto, bet ne karšto (kaip kūno temperatūros panašiai), tuomet jį sumaišyti su mielėmis ir cukrumi, sudėti išplaktus kiaušinius, minkštą sviestą, aliejų bei miltus su druska.
3.      Minkyti 5 – 10 min., kol tešla taps lygi ir elastinga. Išminkytą tešlą dėti į aliejumi pateptą dubenį, uždengti ir šiltai kildinti, kol padvigubės, apie 1 valaną. Pakilusią tešlą padalinti į keturias dalis. Iš kiekvienos dalies iškočioti nelabai storą apskritimą ir jį supjaustyti į 8 dalis. Ant kiekvieno trikampio dėti šiek tiek įdaro, susukti kaip ragelį ir šiek tiek prispausti šonus, kad neišbėgtų įdaras.

4.      Kepti iki 200º C įkaitintoje orkaitėje, kol bandelės gražiai parus, apie 15 min. Praaušusias bandeles pabarstyti cukraus pudra.

Recepto šaltinis: 

2014 m. gruodžio 8 d., pirmadienis

Senovinis trupininis pyragas

Puikus kepinys ir savaitgaliui ir šventėms! :)) 
Mano naudota kepimo forma: 32x25
Reikės:
500 g miltų
250 g miltinio cukraus
3 kiaušiniai
200 g sviesto
1 a.š. kepimo miltelių
1 citrinos žievelės
Vanilinis cukrus
Uogienės
1.      Sviestą išsukite su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi, sudėkite išplaktus kiaušinius ir tarkuotą citrinos žievelę, gerai išmaišykite.
2.      Sudėkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
3.      Suminkykite vienalytę tešlą, jei tešlą ant viršaus tarkuosite, pusę jos padėkite į šaldymo kamerą bent 30 minučių.
4.      Tuomet formą padenkite kepimo popieriumi ir riešuto dydžio gabalėliais išklokite formą, sudėkite uogienę (aš naudojau juodųjų serbentų) ir užtarkuokite ar uždėliokite gabalėliais trupintą tešlą.
5.      Kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių.

Šaltinis: Šeimininkės vadovas, 1963 m.

2014 m. gruodžio 4 d., ketvirtadienis

Užkandiniai keksiukai su sūriu ir kumpeliu

Tikrai puikūs, greitai pagaminami keksiukai, puikiai tinkantys išvykai ar patiekiant kaip užkandį vakarėliui ar vakarienei.. :))
Nors recepte rašoma, kad išeina 18 keksiukų, man gavosi 12 standartinio dydžio keksiukų.

Reikės:
2 kiaušiniai
0,5 st. pieno
150 g  miltų
2 a.š. kepimo miltelių
~180 g tarkuoto fermentinio sūrio (dėjau kietąjį)
1 šaukštas aliejaus

druskos, juodųjų pipirų, žolelių pagal skonį

1 didelis svogūnas
truputis aliejaus svogūno kepimui
120 - 150 g  pjaustyto kumpelio ar dešros

sauja grybų (naudojau pievagrybius)
1.      Svogūną smulkiai sukapojame, pakepiname įkaitintame aliejuje, suberiame mažais gabalėliais pjaustytą kumpelį ar dešrą, grybus, truputį patroškiname ir paliekame atvėsti.
2.      Išplakame kiaušinius su pienu, įpilame šaukštą aliejaus, beriame miltus, kepimo miltelius, tarkuotą sūrį, prieskonius. Gerai išmaišome.
3.      Į tešlą sudedame atvėsintą kumpelio, svogūno, grybų masę, permaišome.
4.      Keksiukų formeles ištepame riebalais, pabarstome miltais ir sukrečiame masę (šito daryti nebūtina, jei į tešlą įdėsite šaukštą aliejaus).
5.      Kepame 180*C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.

Recepto šaltinis: Visko po trupinėlį




2014 m. lapkričio 30 d., sekmadienis

Močiutės sausainiai

Sausainiai tobulo skonio.. :)) Tirpstantys burnoje. Tik kitą kartą ant viršaus atskirai įdaro nespausčiau, o visą sudėčiau į sausainėlių vidų.. Beja, galite naudoti nebūinai baltymų įdarą, puikiai tiktų obuolių ar mėgstamos uogienės.. :)) 
40-50 sausainių reikės:
2 kiaušinių trynių
200 g sviesto
200 g grietinės
3 stiklinių miltų (stiklinė 200 ml)
1 šaukštelio kepimo miltelių
Įdarui:
2 kiaušinių baltymų
1 stiklinės cukraus

1.      Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.
2.       Šaltą sviestą įtarkuokite į miltų ir kepimo miltelių mišinį ir trinkite pirštais, kol pasidarys šlapi trupiniai
3.      Į gautą birią masę supilkite grietinę sumaišytą su kiaušinių tryniais, užminkykite kietą, prie rankų nelimpančią, tešlą. Paruoštą tešlą susukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą bent 2 valandoms, kad sustingtų.
4.       Kol tešla šąla, išplakite kiaušinių baltymus su cukrumi iki standumo.
5.      Atšalusią tešlą padalinkite į keturias dalis. Kiekvieną dalį plonai iškočiokite, kad išeitų apvalus tešlos lakštas. Ant tešlos uždėkite apvalią lėkštę ir apipjaukite, kad gautumėte apskritimą. Nuo centro pjaudami tešlos apskritimą padalinkite į 12 lygių trikampių. Kiekvieną trikampį patepkite kiaušinių baltymų plakiniu ir suvyniokite sausainį, pradėję nuo plačiosios pusės, kad siauroji dalis liktų sausainio apačioje. Baltymo tepkite nei per daug, nei per mažai, tiek, kad būtų galima gražiai suvynioti. Visus sausainius suguldykite skardoje ant kepimo popieriaus ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apytiksliai 15 minučių. Tada sausainius ištraukite, ant kiekvieno konditeriniu švirkštu išspauskite likusius plaktus baltymus. Sausainius ir vėl kiškite baigti kepti 5 minutėms į orkaitę. Iškepusius palikite praaušti.


Recepto šaltinis: Sezoninė virtuvė

2014 m. lapkričio 15 d., šeštadienis

Minkštas meduolis

Seniai galvojau išbandyti kažką iš močiutės knygos, ten viskas taip paprasta, bet kartu skamba labai skaniai.. Todėl šį kart nusprendžiau išbandyti paprastą, minkštą meduolį, kuris nereikalauja nieko įmantraus, šiuos produktus galima rasti kiekvieno šaldytuve ir spintelėje.. :)) O pertepus rūgštesne uogiene, tam puikiai tinka slyvų - kažkas nerealaus.. ;}} Receptą rašiau tokį pat, koks buvo nurodytas knygoje, tik skliausteliuose nurodžiau ką dariau kitaip, tačiau jeigu kas neaišku būtinai klauskite.. :)) Miela skaityti knygą, kurioje pilna nostalgiškų kepinių, tokių tikrų, kuriuos mūsų močiutės kadaise kepdavo.. :)) O receptas šis yra iš knygos "Šeimininkės vadovas", 1963 metų. 
Mano naudota kepimo forma: 32x25
Reikės:
5 kiaušiniai
200 g cukraus
400 g medaus
50 g sviesto
1 stiklinė grietinės (200 ml)
2 šaukštelių prieskonių mišinio
1 a.š. sodos (nugesintos actu ar grietine, tačiau galite naudoti kepimo miltelius)
500 g miltų
Meduoliais vadiname kepinius, gaminamus su natūraliu ar dirbtiniu medum. Į juos dedama sviesto, grietinės arba rūgusio pieno, nes be jų meduoliai būva kieti.

Meduoliams paskaninti vartojamas prieskonių mišinys, sudarytas tokiu santykiu:
60 g cinamono
60 g kvepiančių pipirų
40 g gvazdikėlių
10 g kardamono
10 g muskato riešuto
10 g diktono (badijano)
25 g apelsinų žievelių
20 g geltonojo imbiero

Neturint kai kurių čia paminėtų prieskonių, galima apseiti ir su paprastesniu mišiniu. (Galite meduolio mišinio ir neruošti, o pirkti jau paruoštą, ar įdėti bent pagrindinių po šaukštelį).
Kiekvienos rūšies prieskoniai sumalami atskirai, sumaišomi ir vartojami recepte nurodytais kiekiais.
Iškeptas meduolis turi būti tamsiai rudas. Tokia spalva gaunama, virinant medų arba pridedant padeginto cukraus. Tai daroma šiuo būdu: 2 šaukštai cukraus kaitinami švarioje keptuvėje, kol ištirpsta ir pavirsta geltonomis putomis. Tada į cukrų įpilama ½ stiklinės karšto vandens ir dar pavirinama, kol sustingęs cukrus vėl ištirpsta. (Aš tuo tarpu pakaitinau medų kartu su sviestu ir cukrumi).
Atšalusį iškeptą meduolį nedelsiant reikia supjaustyti, sudėti į skardinę dėžutę ir uždarytą laikyti vėsioje vietoje, kad nedžiūtų. Taip laikomi meduoliai ilgai nepraranda gero skonio ir išvaizdos. Pastovėję jie atidrėksta, dėl to pasidaro dar skanesni.
Meduoliai skirstomi į minkštuosius ir kietuosius. Tai priklauso nuo to, kiek į tešlą dedama miltų.
Minkštieji meduoliai dar vadinami biskvitiniais, nes jų tešla paruošiama panašiai kaip biskvitams. Tryniai ištrinami su cukrum, į juos pilamas pavirintas ir atvėsintas medus bei prieskonių mišinys. Gerai išmaišius, dedami su chemikalais sumaišyti miltai ir išplakti baltymai. Išmaišyta tešla pilama į skardą 1/1 ½ cm storio sluoksniu ir kepama vidutinio karštumo krosnyje 30-40 minučių. (Kartais į minkštuosius meduolius dedami vieni tryniai arba visas kiaušinis iš karto.) (Kepiau iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą).
Iškeptą meduolį galima pertepti įvariomis masėmis arba marmeladais. (Aš pertepiau geltonųjų (kaukazinių) slyvučių džemu).

Šaltinis: Šeimininkės vadovas, 1963 m.

2014 m. lapkričio 9 d., sekmadienis

Minkšti žagarėliai


Puikūs! Minkšti, purūs, tačiau skaniausi tą pačią dieną kepti.. :)) 
Išeiga: ~50 žagarėlių
Reikės:
250 ml kefyro
100 g grietinės
1 v. š. cukraus
500 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio
aliejau kepimui
cukraus pudros pabarstymui
1. Kiaušinį išplakite kartu su kefyru bei grietine, įberkite cukraus.
2. Sudėkite persijotus miltus, kartu su kepimo milteliais.
3. Suminkykite tešlą ir padėkite 1 val. pailsėti į šaldytuvą.
4. Tešlą iškočiokite ant gausiai miltias pabarstytos lentelės, nieko tokio jog tešla lips prie rankų, svarbu į pačią tešlą jų daugiau nedėti, geriau daugiau kočiojant pabarstyti, kad nekibtų. Iškočiokite 0.5 cm storio tešlą, supjaustykite pailgomis juostelėmis, kiekvieną tešlos gabaliuką per vidurį įpjaukite ir išnerkite vieną pusę.
5. Žagarėlius kepkite įkaitintame aliejuje, bet stebėkite, kad nesudegtų, kepkite ant nedidelės ugnies. Kai apkeps iš abiejų pusių, išimkite, nuvarvinkite ir apibarstykite cukraus pudra.

Šaltinis:  Virtuvės kertelės 

2014 m. lapkričio 3 d., pirmadienis

Havajietiškas Renatos pyragas

Beatos virtuvės laidoje rodytas Renatos Šakalytės labai mėgstamas pyragas. Neįprasto skonio, nors labai turtingas su sūriai saldžiu glajumi.. Man jame visgi kažko trūko, antrą kart nekepčiau. Nors namiškiams tikrai patiko. :)) Tad siūlau išmėginti patiems. :)
Tešlai:
100 g migdolų
2 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
2 stiklinės miltų
1 a.š. kepimo miltelių
Didesnė skardinė ananasų ir skysčio nuo jo
50 g tirpinto juodo šokolado
Glajui:
50 g sviesto
1 indelis lydyto sūrio kremo (185 g)
100 g cukraus pudros
Papuošimui:
migdolų riekelių
džiovintų spanguolių
1. Kiaušinius su cukrumi išplakti iki standumo.
2.  Ten pat dedam smulkintus migdolus, miltus, kepimo miltelius. Jei tešla per tiršta, galima įpilti skysčio nuo ananasų, turi gautis panašaus tirštumo kaip blynų tešla.
3. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 minučių.
4. Glajui sviestą išlydyti kartu su kremu, pamaišant, kol gausis vienalytė masė ir sudėti cukraus pudrą bei dar truputį pakaitinti.

5. Pyragui atvėsus užpilti kremą ir papuošti mėgstamais džiovintais vaisiais bei riešutais.

Šaltinis: Beatos virtuvė