2014 m. gruodžio 28 d., sekmadienis

Karamelinis tortas - kartojimas

Nuolat kartojamas, be galo mėgstamas. :)) 
Receptas čia
Šioje nuotraukoje tortą kepiau 23 cm formoje ir vidurinį sluoksnį padengiau vyšniomis :))

2014 m. gruodžio 27 d., šeštadienis

Napoleonas pagal "Skanus gyvenimas"

Šį kart sviesto dėjau 180 g, galite dėti ir visus 200 g., o pertepimui naudojau 300 g šaldytų trintų spanguolių su cukrumi, kurias pakaitinau su 2 a.š. krakmolo, ištirpdyto šaltame vandenyje, iki užvirimo. Tortas gavosi 2 kg.
Receptas čia

Riešutinis-karamelinis pyragas

Puikiai tiks Kalėdinėms dovanoms, galima pasiruošti prieš dvi savaites iki švenčių, o kelias dienas brandinamas turi būti būtinai, tuomet įgauna dar geresnį skonį. :))
Tešlai reikės:  iš šios normos tešlos išėjo trys 21 cm. skersmens pyragai
350 g. miltų
200 g. cukraus ( aš dėjau 100 g. )
250 g. sviesto arba margarino
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos

Įdarui :
600 g. riešutų ( miksas  iš lazdyno,migdolų ir  graikiškų )
200 g. cukraus
500 ml. grietinėlės
100 g. sviesto
4 šaukštai medaus
1 pak. vanilinio cukraus ( dėjau 20 g.)

Miltus suberiame į didelį dubenį ,burokine tarka sutarkuojame šaltą sviestą ,ant viršaus suberiame cukrų ,druską ir kiaušinį.Originale rašoma ,kad kapoti peiliu ,bet aš greitai suminkiau rankomis.Užtrukau 15  min. :) Tešlą dedame į šaldytuvą valandai ,aš laikiau per naktį.Tešlą padalinau į 3 dalis .Vieną dalį naudojau ,kitas 2 padėjau į šaldytuvą.Galite kepti ir vieną didelį pyragą ,maždaug 30x35 cm. skardai ,tai labai didelis ir jeigu norėsite dovanoti turėsite suraikyti ,bus ne visai patogu ir gražu ,todėl aš kepiau tris mažus .Imu vieną dalį tešlos ir dedu į kepimo popieriumi išklotą formą ,pirštais išsklaidau tešlą su 1 cm. aukščio krašteliu .Kočėlu man ši tešla nesikočiojo ,lipo ,trupėjo ,dėl to formuoti pirštais buvo paprasčiau.Padas paruoštas ,ruoškime įdarą :)

Ištirpinkite 100 g. sviesto ir suberkite 1 pak. vanilinio cukraus ,200 g. cukraus ,sudėkite medų.Maišykite kol  ištirps ir masė pasidarys tąsi.Tuomet supilkite grietinėlę ,ir maišykite ,kol cukrus visai ištirps.Nuolat maišydami kaitiname ant silpnos ugnies iki  sutirštės ir truputį paruduos.Suberkite riešutus ir nenukeldami nuo ugnies ,maišykite,kol masė pasidarys vienalytė.Įdaras turi gautis labai tirštas. ATSARGIAI RAGAUDAMI ,KARAMELĖ LABAI KARŠTA !!!  Įdarą sukrėskite ant tešlos ir šaukite į maždaug 180 * C įkaitintą orkaitę  apie 35-40 min.. Nesudeginkite ,stebėkite ,kad karamelė per daug neparuduotų.

2014 m. gruodžio 18 d., ketvirtadienis

Labai skanūs traškūs meduoliai

Mano favoritai, švelnaus skonio, traškūs, tačiau ir ne per kieti, ne guminiai.. :)) Pradžiai pusę normos kepiau tai gavosi 3 skardos, bet tikrai kepsiu dar! :))
Iš šios meduolių tešlos labai tinka kepti ne tik meduolius, bet ir kalėdinius namelius, eglutes.
500 g miltų
100 g margarino
200 g medaus
200 g cukraus
2 kiaušiniai
1-2 a.š.kepimo miltelių
1-2 a.š. prieskonių mišinio (gvazdikėliai, kardamonas, cinamonas, muškato riešutas, viskas sumalta)

Išeiga: apie 5 skardos meduolių.

Medų, cukrų ir margariną šildome kartu, kol viskas suskystėja ir išsimaišo. Tada atvėsinam, įmušam kiaušinius, išmaišom, tada dedam persijotus miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Išmaišome. Tešlą statome bent 2 valandoms į šaldytuvą, bet galima ir per naktį, tada ji labai gerai sustingsta, išbrinksta, ir būna malonu dirbti.
Tada tešlą po nedidelį gabalėlį kočiojame ant miltais pabarstytos lentos apie 3-4 mm storio.
špjaustom norimų formų meduolius ir kepame 200 C temperatūros orkaitėje apie 10 min.

Iškeptus meduolius sudedame į sandarų indą ir paliekame, kol ataušta.

2014 m. gruodžio 11 d., ketvirtadienis

Čenakai

Papratai pagaminami ir produktų įmantrių nereikalaujantys. :)) Nuolat pagal šį receptą gaminu, puikūs! :))
Reikės:
Bulvių
Morkų
Svogūno
Kiaulienos kumpio
Druskos, pipirų
Krapų (jei mėgstate pabarstyti ant viršaus)
1.      Bulves, morkas, svogūną ir mėsą supjaustykite kubeliais.
2.      Svogūnus pakepinkite kartu su morkomis ir mėsa (paprieskoniuokite pipirais ir druska).
3.      Visus ingridientus sumaišykite.
4.      Į čenakinių vidų įpilkite vandens, užtenka vos ant dugno, kad nesviltų, tačiau kas mėgtsa skystesnį troškinį su daugiau sulčių pilkite daugiau.

5.      Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą.

2014 m. gruodžio 10 d., trečiadienis

Bandelės su obuoliais

Puikios bandelės, minkštutės, purios.. :))
1 pakelis sausų mielių (7 g) arba 25 g šviežių (naudojau šviežias)
100 g cukraus
1 a. š. druskos
3 kiaušiniai
200 ml pieno
 60 g sviesto
3 v. š. Aliejaus
 ~ 500 – 600 g miltų, kad tešla būtų minkšta, bet neliptų prie rankų
Įdarui
5 dideli obuoliai
50 g sviesto
100 g cukraus
½ a. š. cinamono
1.      Obuolius nulupti ir supjaustyti nedideliais kubeliais. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinti sviestą, suberti cukrų, obuolius, cinamoną ir troškinti, kol išgaruos susidariusios sultys. Ataušinti.
2.      Pieną pašildyti iki šilto, bet ne karšto (kaip kūno temperatūros panašiai), tuomet jį sumaišyti su mielėmis ir cukrumi, sudėti išplaktus kiaušinius, minkštą sviestą, aliejų bei miltus su druska.
3.      Minkyti 5 – 10 min., kol tešla taps lygi ir elastinga. Išminkytą tešlą dėti į aliejumi pateptą dubenį, uždengti ir šiltai kildinti, kol padvigubės, apie 1 valaną. Pakilusią tešlą padalinti į keturias dalis. Iš kiekvienos dalies iškočioti nelabai storą apskritimą ir jį supjaustyti į 8 dalis. Ant kiekvieno trikampio dėti šiek tiek įdaro, susukti kaip ragelį ir šiek tiek prispausti šonus, kad neišbėgtų įdaras.

4.      Kepti iki 200º C įkaitintoje orkaitėje, kol bandelės gražiai parus, apie 15 min. Praaušusias bandeles pabarstyti cukraus pudra.

Recepto šaltinis: 

2014 m. gruodžio 8 d., pirmadienis

Senovinis trupininis pyragas

Puikus kepinys ir savaitgaliui ir šventėms! :)) 
Mano naudota kepimo forma: 32x25
Reikės:
500 g miltų
250 g miltinio cukraus
3 kiaušiniai
200 g sviesto
1 a.š. kepimo miltelių
1 citrinos žievelės
Vanilinis cukrus
Uogienės
1.      Sviestą išsukite su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi, sudėkite išplaktus kiaušinius ir tarkuotą citrinos žievelę, gerai išmaišykite.
2.      Sudėkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
3.      Suminkykite vienalytę tešlą, jei tešlą ant viršaus tarkuosite, pusę jos padėkite į šaldymo kamerą bent 30 minučių.
4.      Tuomet formą padenkite kepimo popieriumi ir riešuto dydžio gabalėliais išklokite formą, sudėkite uogienę (aš naudojau juodųjų serbentų) ir užtarkuokite ar uždėliokite gabalėliais trupintą tešlą.
5.      Kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių.

Šaltinis: Šeimininkės vadovas, 1963 m.

2014 m. gruodžio 4 d., ketvirtadienis

Užkandiniai keksiukai su sūriu ir kumpeliu

Tikrai puikūs, greitai pagaminami keksiukai, puikiai tinkantys išvykai ar patiekiant kaip užkandį vakarėliui ar vakarienei.. :))
Nors recepte rašoma, kad išeina 18 keksiukų, man gavosi 12 standartinio dydžio keksiukų.

Reikės:
2 kiaušiniai
0,5 st. pieno
150 g  miltų
2 a.š. kepimo miltelių
~180 g tarkuoto fermentinio sūrio (dėjau kietąjį)
1 šaukštas aliejaus

druskos, juodųjų pipirų, žolelių pagal skonį

1 didelis svogūnas
truputis aliejaus svogūno kepimui
120 - 150 g  pjaustyto kumpelio ar dešros

sauja grybų (naudojau pievagrybius)
1.      Svogūną smulkiai sukapojame, pakepiname įkaitintame aliejuje, suberiame mažais gabalėliais pjaustytą kumpelį ar dešrą, grybus, truputį patroškiname ir paliekame atvėsti.
2.      Išplakame kiaušinius su pienu, įpilame šaukštą aliejaus, beriame miltus, kepimo miltelius, tarkuotą sūrį, prieskonius. Gerai išmaišome.
3.      Į tešlą sudedame atvėsintą kumpelio, svogūno, grybų masę, permaišome.
4.      Keksiukų formeles ištepame riebalais, pabarstome miltais ir sukrečiame masę (šito daryti nebūtina, jei į tešlą įdėsite šaukštą aliejaus).
5.      Kepame 180*C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.

Recepto šaltinis: Visko po trupinėlį