2016 m. vasario 28 d., sekmadienis

Čirviniai blynai

Labai geras receptas, proporcijos taip atitaikytos, kad gaunasi purūs, pūsti, traškūs blyneliai. Manieji kepti senovinėje blynų keptuvėje. :)
Reikės:
250g miltų
1 v.š. cukraus
1 a.š. kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnio vanilinio cukraus
3 kiaušinių
50g ištirpinto sviesto
400ml pieno
Miltus sumaišome su cukrumi, vaniliniu cukrumi, druska ir kepimo milteliais. Per vidurį padarome duobutę ir maišant įpilame pieną. Galiausiai įplakame kiaušinius ir ištirpintą sviestą.

Kepame gerai įkaitusioje, šiek tiek riebalais pateptoje, čirvinių blynų keptuvėje.
Šaltinis: Gabrielės blogas

2016 m. vasario 20 d., šeštadienis

Varškės pyragas ''Angelo ašaros''

Pyragui vėstant atsiranda gintaro splavos lašeliai, svarbiausia išlaukti, geriausia vėsinti praviroje prkaitėje ir po to perkelti vėsti kambario tem[eratūroje.. Vieniems ašarėlės atsiranda po nakties, kitiems po poros valandų, man pasisekė ir pirmosios ašarėlės pradėjo rastis jau po pusvalandžio. :)) Plakant baltymus cukraus pudrą dėkite jau į galą, kad tie pudros kristalai galutinai neištirptų. 
24x24 cm kepimo formai reikės (arba 24 cm apvaliai):
Pagrindas :
1 stiklinė miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
80 g sviesto
2 šaukštai cukraus
1 kiaušinis 
Įdaras:
500 g varškės
0,5 stiklinės cukraus
3 kiaušinių tryniai
1 šaukštas manų kruopų
100 g grietinės
vanilės pagal skonį
Suflė:
3 baltymai
5 šaukštai cukraus pudros

Pagrindas:
Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir sukapokite su atšaldytu sviestu.Sudėkite likusius produktus ir išminkykite tešlą.Paruoštą tešlą suvyniokite į plėvelę ir padėkite į šaldiklį 30 minučių.
Įdaras:
Mikserio pagalba visus ingredientus sumaišome į vientisą masę.
21 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.Išimkite tešlą iš šaldytuvo , pakočiokite ir ja išklokite kepimo formą.
Ant tešlos sudėkite varškės įdarą, galite patepti kelis šaukštus mėgstamos uogienės. Aš naudojau raudonųjų slyvučių  uogienę.
Šaukite pyragą į iki 180°C įkaitintą orkaitę 30 minučių.
Suflė sluoksniui suplakite baltymus su cukraus pudra.
Išimkite pyragą ant viršaus sutepkite suflė ir kepkite dar 10-15 min. iki auksinės rudos spalvos. 


Skanaus! 

2016 m. vasario 19 d., penktadienis

Plikytos tešlos koldūnai

Tešla elastinga, minkšta, koldūnai lengvai formuojami ir nepasileidžia. :) Aš dariau su varškės įdaru, nurodau ir mėsos įdarą, bet tešlos kiekis skirtas tik vienai įdaro rūšiai.
3 stiklinės miltų
2 kiaušiniai
 2 šaukštai aliejaus
 125 ml. vandens
žiupsnelio druskos
Įdarui :
Mėsos:
500 gr. maltos mėsos
pusė svogūno
1 kiaušinis
druska,pipirai
Varškės:
200 g varškės
kiaušinio trynio
žiupsnelio druskos
Į puodą įberti stiklinę miltų, išplakti kiaušinius su druska ir aliejumi  ir supilti karštą vandeni, pilant greitai maišyti, kad nesutrauktų kiaušiniu, masę pilti į miltus, statyti ant ugnies ir maišant leisti tešlai užkaisti. Nuimti nuo ugnies ir supilti likusias 2 stiklines miltų, užminkyti tešlą, dėti ją į dubenį, uždengti rankšluostuku ir leisti jai pailsėti apie 30 min.

Sumaišyti įdarą, kočioti tešlą ir  formuoti koldūnus. Virti nuo užvirimo 6 min.
Gaunasi apie 60 koldūnų. Nei vienas neišsileido :)
Skanaus!!

Šaltinis: Skanus gyvenimas

2016 m. vasario 18 d., ketvirtadienis

Bandelės su dešrelėmis "Caterpillar"

Bandelės skoniu primena picą :) Iškeptas laikykite sandarioje dėžutėje šaldytuve, taip jos šviežios išlieka kelias dienas. 
Reikės:
15 g šlapių mielių
0,5  st. cukraus
250 ml šilto pieno
0,5 st. aliejaus  
1 kiaušinis  +  1 kiaušinis bandelių aptepimui
žiupsnelis druskos
apie 0,5 kg miltų
1. Mieles supilti į pašildytą pieną, suberti cukrų, palikti kol suputos (jei kepsite bandeles ne su saldžiais įdarais, cukraus kiekį galima mažinti, bet nebūtinai).
2. Dideliame dubenyje paplakti kiaušinius su žiupsneliu druskos, supilti mieles su pienu, aliejų, berti miltus, gerai išmaišyti šaukštu, kad tešla suliptų į vientisą masę.
3. Tešlą kildinti šaldytuve per naktį arba apie valandą kambario temperatūroje.

Bandelių formavimas:
Ant lentelės paberti miltų, iš tešlos kočioti apskritimą, ant jo dėti dešrelę, sulenkti tešlos gabalėlį per pusę, kraštus užlenkti, gerai užspausti. Dešrelę supjaustyti į 8 – 9 vienodus ritinėlius, tik neperpjauti visiškai, nes iširs. 
Bandeles paliekame dar 15 min. Po to patepame plaktu kiaušiniu, pomidorų padažu, pabarstome picos prieskoniais ir užberiame tarkuotu sūriu. Kepame įkaitintoje orkaitėje iki 200 laipsnių apie 20 min., kol gražiai paruduoja.
1.















2.
















3.















4.















2016 m. vasario 14 d., sekmadienis

Naminė granola

Namuose gaminta granola man daug gardesnė už esačią parduotuvėjė, patys galite išsirinkti mėgtamus ingridientus, o ir gamintis namie ją gaunasi pigiau. :) Labai saknu patiekti su natūraliu jogurtu ir šaukšteliu mėgstamos uogienės ar vaisių.. :)) Tobuli pusryčiai!
Iš nurodyto kiekio gaunasi apie 1,5 l granolos:
Paruošimui Jums reikės:
300 g avižinių dribsnių (maišiau su keturių grūdų dribsniais, galite ir vien juos dėti)
1 v. š. malto cinamono
1 sauja džiovintų spanguolių
1 sauja migdolų arba migdolų riekelių (turėjau abiejų, tad dėjau abu)
1 sauja lazdyno riešutų
1 sauja graikiškų riešutų
100 g kokoso drožlių
sauja linų sėmenų
sauja saulėgrąžų
sauja sezamo sėklų
100 g sviesto
4 valg. šaukštas medaus (aš mėgstu saldesnius)
1.      Giliam inde sumaišykite visus sausus produktus.
2.      Ištirpinkite sviestą su medumi, pagardinkite cinamonu.
3.      Viską gerai išmaišykite ir plonu sluoksniu paskleiskite kepimo skardoje, išteistoje kepimo popieriumi.
4.      Kepkite iki 160°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių ir karts nuo karto pamaišykite, viskas turi gražiai pagelsti ir karamelizuotis. Atvėsusią sudėkite į sandarų indelį ar maišelį. Šviežia išlieka apie mėnesį.

2016 m. vasario 10 d., trečiadienis

Česnakinė morkų užtepėlė

Puiki užtepėlė, tiks kaip užkandis ir šventiniam stalui! :) 
Reikės:
3 vidutinio dydžio virtų morkų
~80 g fermentinio sūrio
~3 v.š. majonezo
žiupsnelio krapų (jei neturite šviežių tinka džiovinti ar šaldyti)
pagal skonį pipirų, druskos
česnako
batono arba keptos duonos
Burokine tarka sutarkuojame virtas morkas ir sūrį. Dedame majonezą, įspaudžiame česnakus, suberiame prieskonius, krapus, viską gerai išmaišome. Skanaus!


Šaltinis: Šokiai virtuvėje

2016 m. vasario 9 d., antradienis

Lietiniai blynai pagal Beatą

Puikūs, ploni, elastingi blyneliai.. :))
10-12 blynų reikės:
2 kiaušinių
2 nubrauktų šaukštų cukraus
2 šaukštų aliejaus
4 šaukštų pieno
200 g persijotų miltų
400 ml šalto vandens
Žiupsnelio druskos
1. Šiuos visus ingredientus (išskyrus miltus ir vandenį) sumaišykite.
2. Tada berkite persijotus miltus ir sumaišykite tirštą tirštą tešlą.
3. Dabar jau pilkite 400 ml šalto vandens (pirmiausia pilkite 320 ar 350 ml, nes skirtingi miltai skirtingai imlūs drėgmei, o dar geriau blynų tešlai leisti pastovėti pusvalandį, kad miltai gerai išbrinktų, tuomet tešla tirštesnė ir galima daugiau vandens įpilti).
4. Pamaišykite pamaišykite, pasidarykite tinkamo tirštumo, bet ne per skystus. Ir viskas – kepkite.
Jei blynai prikepa patepkite popieriniu rankšluosčiu sudrėkintu aliejumi.

Šaltinis: Beatos virtuvė

2016 m. vasario 8 d., pirmadienis

Cukruoti riestainiai

Sausainiai daugeliui primenantys mokyklos laikus, rasti knygoje "Nostalgiški skanumynai", recepte naudojamas rudasis cukrus, bandžiau ir su juo, bet man kazžkaip paprastas cukrus geriau ir tolygiau prie jų prilipo.. :)) Ir geriau tešlą dalinti į daugiau dalių, nes man riestainiai gavosi storoki. :)
10 riestainių reikės:
450 g miltų
100 g sviesto
100 g cukraus
4 v.š. saldinto sutirštinto pieno
1 nedidelio kiaušinio
1 a.š. vanilinio cukraus
 1 a.š. kepimo miltelių
50 ml pieno
Žiupsnelio druskos
Cukraus riestainiams apibarstyti
1.      Minkštą sviestą išsukite su cukrumi, sutirštintu pienu ir kiaušiniu.
2.      Į tešlą suberkite cukrų, druską, supilkite pieną.
3.      Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais. Juos iš lėto suberkite ir užminkykite tąsią tešlą ir dėkite ją pusvalandžiui į šaldytuvą, taip ji sutvirtės riestainius bus lengviau formuoti.
4.      Po to, tešlą padalinkite į 10 lygių dalių. Rankomis iš kiekvieno gabalėlio formuokite pailgus volelius ir iš jų formuokite aštuoniukės formos riestainius.
5.      Tuomet į lėkštę įberkite cukraus ir kiekvieną rietainį pavoliokite cukruje ir dėkite cukruota puse į viršų kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kepkite iki 200ºC įkaitintoje orkaitėjė apie 10-15 minučių.


Šaltinis: Renata Ničajienė „Nostalgiški skanumynai“

2016 m. vasario 4 d., ketvirtadienis

Raguoliai iš trijų produktų

Puikius raguolius užklupus netikėtiems svečiams galima pagaminti tik iš trijų produktų, belieka tik šaldiklyje turėti šaldytos tešlos ir spintelėje "Nutellos" ar šokoaldo gabalėlių :) 
Reikės:
Sluoksniuotos bemielės tešlos (6 lapeliai - 12-ai raguolių)
keli šaukštai Nutellos (ją galima pakeisti šokolado gabalėliu)
1 kiaušinis

1. Leiskite tešlai atšilti, kiekvieną lapelį perpjaukite pusiau, kad gautųsi 2 trikampiai.
2. Į kiekvieną trikampį, plačiojoje dalyje ties krašteliu, dėkite po šaukštelį Nutelos arba gabalėlį šokolado ir tešlos trikampį patepkite plaktu kiaušiniu.

3. Suvyniokite (pradėdami nuo plačiosios trikampio dalies), kad gautųsi taisyklingų formų raguolis. Žinoma, taisyklingai ne visada pavyksta - ypač kai vynioja mažyliai, bet skoniui tai neturi jokios įtakos.

Recepto šaltinis: Tavo vaikas

Guacamole padažas prie kukurūzų traškučių

Greitas padažas prie kukurūzų ar tortilijų traškučių, taip pat puikiai tiktų prie orkaitėje keptų bulvyčių ar batatų. ;) 
Reikia:
2 avokadų
1 chili pipiriuko
1/4 dalies mėlyno svogūno
1 skiltelės česnako
1/2 žaliosios citrinos sulčių
1 pomidoro
druskos
šviežiai maltų pipirų

Į trintuvą sudėkite avokadą, pasmulkintą svogūną, pomidorą, įspauskite česnako bei citrinos sulčių, bei pagardinkite druska ir pipirais. ir vuolia padažas paruoštas! ;)

Šaltinis: Neringos blogas