40-50
sausainių reikės:
2 kiaušinių
trynių
200 g sviesto
200 g
grietinės
3 stiklinių
miltų (stiklinė 200 ml)
1 šaukštelio
kepimo miltelių
Įdarui:
2 kiaušinių
baltymų
1 stiklinės
cukraus
1. Miltus
sumaišykite su kepimo milteliais.
2.
Šaltą sviestą įtarkuokite į miltų ir kepimo
miltelių mišinį ir trinkite pirštais, kol pasidarys šlapi trupiniai
3.
Į gautą birią masę supilkite
grietinę sumaišytą su kiaušinių tryniais, užminkykite kietą, prie rankų
nelimpančią, tešlą. Paruoštą tešlą susukite į maistinę plėvelę ir dėkite į
šaldytuvą bent 2 valandoms, kad sustingtų.
4.
Kol tešla šąla, išplakite kiaušinių baltymus
su cukrumi iki standumo.
5. Atšalusią
tešlą padalinkite į keturias dalis. Kiekvieną dalį plonai iškočiokite, kad
išeitų apvalus tešlos lakštas. Ant tešlos uždėkite apvalią lėkštę ir
apipjaukite, kad gautumėte apskritimą. Nuo centro pjaudami tešlos apskritimą
padalinkite į 12 lygių trikampių. Kiekvieną trikampį patepkite kiaušinių
baltymų plakiniu ir suvyniokite sausainį, pradėję nuo plačiosios pusės, kad
siauroji dalis liktų sausainio apačioje. Baltymo tepkite nei per daug, nei per
mažai, tiek, kad būtų galima gražiai suvynioti. Visus sausainius suguldykite
skardoje ant kepimo popieriaus ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros
įkaitintoje orkaitėje apytiksliai 15 minučių. Tada sausainius ištraukite, ant
kiekvieno konditeriniu švirkštu išspauskite likusius plaktus baltymus.
Sausainius ir vėl kiškite baigti kepti 5 minutėms į orkaitę. Iškepusius
palikite praaušti.
Recepto šaltinis: Sezoninė virtuvė