2014 m. lapkričio 30 d., sekmadienis

Močiutės sausainiai

Sausainiai tobulo skonio.. :)) Tirpstantys burnoje. Tik kitą kartą ant viršaus atskirai įdaro nespausčiau, o visą sudėčiau į sausainėlių vidų.. Beja, galite naudoti nebūinai baltymų įdarą, puikiai tiktų obuolių ar mėgstamos uogienės.. :)) 
40-50 sausainių reikės:
2 kiaušinių trynių
200 g sviesto
200 g grietinės
3 stiklinių miltų (stiklinė 200 ml)
1 šaukštelio kepimo miltelių
Įdarui:
2 kiaušinių baltymų
1 stiklinės cukraus

1.      Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.
2.       Šaltą sviestą įtarkuokite į miltų ir kepimo miltelių mišinį ir trinkite pirštais, kol pasidarys šlapi trupiniai
3.      Į gautą birią masę supilkite grietinę sumaišytą su kiaušinių tryniais, užminkykite kietą, prie rankų nelimpančią, tešlą. Paruoštą tešlą susukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą bent 2 valandoms, kad sustingtų.
4.       Kol tešla šąla, išplakite kiaušinių baltymus su cukrumi iki standumo.
5.      Atšalusią tešlą padalinkite į keturias dalis. Kiekvieną dalį plonai iškočiokite, kad išeitų apvalus tešlos lakštas. Ant tešlos uždėkite apvalią lėkštę ir apipjaukite, kad gautumėte apskritimą. Nuo centro pjaudami tešlos apskritimą padalinkite į 12 lygių trikampių. Kiekvieną trikampį patepkite kiaušinių baltymų plakiniu ir suvyniokite sausainį, pradėję nuo plačiosios pusės, kad siauroji dalis liktų sausainio apačioje. Baltymo tepkite nei per daug, nei per mažai, tiek, kad būtų galima gražiai suvynioti. Visus sausainius suguldykite skardoje ant kepimo popieriaus ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apytiksliai 15 minučių. Tada sausainius ištraukite, ant kiekvieno konditeriniu švirkštu išspauskite likusius plaktus baltymus. Sausainius ir vėl kiškite baigti kepti 5 minutėms į orkaitę. Iškepusius palikite praaušti.


Recepto šaltinis: Sezoninė virtuvė

2014 m. lapkričio 15 d., šeštadienis

Minkštas meduolis

Seniai galvojau išbandyti kažką iš močiutės knygos, ten viskas taip paprasta, bet kartu skamba labai skaniai.. Todėl šį kart nusprendžiau išbandyti paprastą, minkštą meduolį, kuris nereikalauja nieko įmantraus, šiuos produktus galima rasti kiekvieno šaldytuve ir spintelėje.. :)) O pertepus rūgštesne uogiene, tam puikiai tinka slyvų - kažkas nerealaus.. ;}} Receptą rašiau tokį pat, koks buvo nurodytas knygoje, tik skliausteliuose nurodžiau ką dariau kitaip, tačiau jeigu kas neaišku būtinai klauskite.. :)) Miela skaityti knygą, kurioje pilna nostalgiškų kepinių, tokių tikrų, kuriuos mūsų močiutės kadaise kepdavo.. :)) O receptas šis yra iš knygos "Šeimininkės vadovas", 1963 metų. 
Mano naudota kepimo forma: 32x25
Reikės:
5 kiaušiniai
200 g cukraus
400 g medaus
50 g sviesto
1 stiklinė grietinės (200 ml)
2 šaukštelių prieskonių mišinio
1 a.š. sodos (nugesintos actu ar grietine, tačiau galite naudoti kepimo miltelius)
500 g miltų
Meduoliais vadiname kepinius, gaminamus su natūraliu ar dirbtiniu medum. Į juos dedama sviesto, grietinės arba rūgusio pieno, nes be jų meduoliai būva kieti.

Meduoliams paskaninti vartojamas prieskonių mišinys, sudarytas tokiu santykiu:
60 g cinamono
60 g kvepiančių pipirų
40 g gvazdikėlių
10 g kardamono
10 g muskato riešuto
10 g diktono (badijano)
25 g apelsinų žievelių
20 g geltonojo imbiero

Neturint kai kurių čia paminėtų prieskonių, galima apseiti ir su paprastesniu mišiniu. (Galite meduolio mišinio ir neruošti, o pirkti jau paruoštą, ar įdėti bent pagrindinių po šaukštelį).
Kiekvienos rūšies prieskoniai sumalami atskirai, sumaišomi ir vartojami recepte nurodytais kiekiais.
Iškeptas meduolis turi būti tamsiai rudas. Tokia spalva gaunama, virinant medų arba pridedant padeginto cukraus. Tai daroma šiuo būdu: 2 šaukštai cukraus kaitinami švarioje keptuvėje, kol ištirpsta ir pavirsta geltonomis putomis. Tada į cukrų įpilama ½ stiklinės karšto vandens ir dar pavirinama, kol sustingęs cukrus vėl ištirpsta. (Aš tuo tarpu pakaitinau medų kartu su sviestu ir cukrumi).
Atšalusį iškeptą meduolį nedelsiant reikia supjaustyti, sudėti į skardinę dėžutę ir uždarytą laikyti vėsioje vietoje, kad nedžiūtų. Taip laikomi meduoliai ilgai nepraranda gero skonio ir išvaizdos. Pastovėję jie atidrėksta, dėl to pasidaro dar skanesni.
Meduoliai skirstomi į minkštuosius ir kietuosius. Tai priklauso nuo to, kiek į tešlą dedama miltų.
Minkštieji meduoliai dar vadinami biskvitiniais, nes jų tešla paruošiama panašiai kaip biskvitams. Tryniai ištrinami su cukrum, į juos pilamas pavirintas ir atvėsintas medus bei prieskonių mišinys. Gerai išmaišius, dedami su chemikalais sumaišyti miltai ir išplakti baltymai. Išmaišyta tešla pilama į skardą 1/1 ½ cm storio sluoksniu ir kepama vidutinio karštumo krosnyje 30-40 minučių. (Kartais į minkštuosius meduolius dedami vieni tryniai arba visas kiaušinis iš karto.) (Kepiau iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą).
Iškeptą meduolį galima pertepti įvariomis masėmis arba marmeladais. (Aš pertepiau geltonųjų (kaukazinių) slyvučių džemu).

Šaltinis: Šeimininkės vadovas, 1963 m.

2014 m. lapkričio 9 d., sekmadienis

Minkšti žagarėliai


Puikūs! Minkšti, purūs, tačiau skaniausi tą pačią dieną kepti.. :)) 
Išeiga: ~50 žagarėlių
Reikės:
250 ml kefyro
100 g grietinės
1 v. š. cukraus
500 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio
aliejau kepimui
cukraus pudros pabarstymui
1. Kiaušinį išplakite kartu su kefyru bei grietine, įberkite cukraus.
2. Sudėkite persijotus miltus, kartu su kepimo milteliais.
3. Suminkykite tešlą ir padėkite 1 val. pailsėti į šaldytuvą.
4. Tešlą iškočiokite ant gausiai miltias pabarstytos lentelės, nieko tokio jog tešla lips prie rankų, svarbu į pačią tešlą jų daugiau nedėti, geriau daugiau kočiojant pabarstyti, kad nekibtų. Iškočiokite 0.5 cm storio tešlą, supjaustykite pailgomis juostelėmis, kiekvieną tešlos gabaliuką per vidurį įpjaukite ir išnerkite vieną pusę.
5. Žagarėlius kepkite įkaitintame aliejuje, bet stebėkite, kad nesudegtų, kepkite ant nedidelės ugnies. Kai apkeps iš abiejų pusių, išimkite, nuvarvinkite ir apibarstykite cukraus pudra.

Šaltinis:  Virtuvės kertelės 

2014 m. lapkričio 3 d., pirmadienis

Havajietiškas Renatos pyragas

Beatos virtuvės laidoje rodytas Renatos Šakalytės labai mėgstamas pyragas. Neįprasto skonio, nors labai turtingas su sūriai saldžiu glajumi.. Man jame visgi kažko trūko, antrą kart nekepčiau. Nors namiškiams tikrai patiko. :)) Tad siūlau išmėginti patiems. :)
Tešlai:
100 g migdolų
2 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
2 stiklinės miltų
1 a.š. kepimo miltelių
Didesnė skardinė ananasų ir skysčio nuo jo
50 g tirpinto juodo šokolado
Glajui:
50 g sviesto
1 indelis lydyto sūrio kremo (185 g)
100 g cukraus pudros
Papuošimui:
migdolų riekelių
džiovintų spanguolių
1. Kiaušinius su cukrumi išplakti iki standumo.
2.  Ten pat dedam smulkintus migdolus, miltus, kepimo miltelius. Jei tešla per tiršta, galima įpilti skysčio nuo ananasų, turi gautis panašaus tirštumo kaip blynų tešla.
3. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 minučių.
4. Glajui sviestą išlydyti kartu su kremu, pamaišant, kol gausis vienalytė masė ir sudėti cukraus pudrą bei dar truputį pakaitinti.

5. Pyragui atvėsus užpilti kremą ir papuošti mėgstamais džiovintais vaisiais bei riešutais.

Šaltinis: Beatos virtuvė