2013 m. kovo 30 d., šeštadienis

Karamelinis šokoladinis kavos tortas

Tortui:
Biskvitui:
250 g sviesto
440 g cukraus
4 dideli kiaušiniai
400 g miltų
80 g kakavos
2 ½ šaukštelio kepimo miltelių
½ šaukštelio druskos
4 šaukštai tirpio s kavos (reikia ištirpinti 3 šaukštuose karšto vandens)
350 ml pieno
Vanilės ekstrakto arba cukraus

Kremui:
500 g maskarponės
1 indelis (400 ml) karamelės
2 šaukštai kavos likerio arba brendžio

Sirupui:
300 ml paruoštos stiprios kavos
150 g cukraus
50-100 ml brendžio

Karamele dengti riešutams:
200 g lazdyno riešutų

2 puodeliai cukraus

1/4 puodelio vandens

1-2 šaukšteliai citrinos sulčių

Taip pat jums reikės:
Ilgų medinių iešmelių (naudojamų kepsniams) ir sunkios pjaustymo lentelės, reikalingos prispausti lazdelėms su riešutais prie spintelės.

Šokoladiniam ganašui (glajui):

200g. riebios grietinėlės

200g. juodojo šokolado



Ruošiame biskvitą:
  1. Kambario temperatūros sviestą dedam į dubenį kartu su cukrumi ir išplakame iki baltumo. Į šią masę įmušame vieną kiaušinį ir plakame, tada įmušame antrą kiaušinį ir vėl plakame, tą patį padarome su visais kiaušiniais. Plakame apie 5 minutes, iki purumo.
  2. Atskirame dubenyje persijojame miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Kuo daugiau kartų persijosime miltus, tuo daugiau oro į juos patenks ir jie bus puresni (reikėtų tai padaryti bent du kartus).
  3. Po truputį pilame miltų mišinį į sviesto ir kiaušinių plakinį ir vis pamaišome šaukštu. Taip įmaišome pusę miltų.
  4. Kavą, ištirpintą trijuose šaukštuose vandens, supilame į pieną, įdedame vanilės. Pieno ir kavos mišinį po truputį vis pamaišydami, pilame į tešlą. Pamažu beriame likusius miltus ir baigiame maišyti tešlą.
  5. Pasiruošiame dvi vienodas torto formas (jei neturite dviejų, ruoškite tešlą iš pusės produktų, kai vienas biskvitas iškeps, kepkite kitą). Torto šonus ištepame sviestu, o dugnus išklojame kepimo popieriumi. Tešlą padalijame po lygiai į abi formas ir šauname į 160-170°C orkaitę 40-50 minučių. Iškepusius biskvitus paliekame atvėsti ir atsargiai išimame iš formos.
Ruošiame sirupą:
  1. Stiprią kavą (tinka ir užpilama, ir iš tirpių miltelių) pilame į puodą, beriame cukrų ir verdame ant nedidelės ugnies maždaug 15-20 minučių, kol sumažėja per pusę ir pasidaro tirštoko sirupo konsistencijos masė. Įpilame brendžio ir daugiau neverdame. Turėtų išeiti nepilna stiklinė sirupo.
Ruošiame kremą:
  1. Maskarponę ir karamelę sudedame į vieną didelį dubenį, įpilame 2 šaukštus kavos likerio ir išplakame elektriniu plaktuvu arba išsukame šaukštu iki vientiso kremo.
„Renkame“ tortą:
1.              Abu biskvitus perpjauname per pusę. Pirmąjį biskvitą gerai patepame į sirupą padažytu konditeriniu teptuku. Dedame 2-3 kupinus šaukštus kremo, peiliu vienodai jį paskirstome ir dedame kitą biskvito lakštą. Pakartojame procesą: patepame sirupu, negailėdami apklojame kremu ir vėl guldome biskvitą. Taip sudedame visus keturis biskvito sluoksnius.

Riešutų gamyba:

Padėkite seną laikraštį ar kepimo popierių ant grindų, toje vietoje, kur kris karamelės lašiukai.

Pakaitinkite riešutus keptuvėje apie minutę ar daugiau, kad nusiimtų odelė. Švelniai užmaukite iešmus į riešutus. Padėkite į šalį.

Karamelės gamyba:

Mažame prikaistuvyje sumaišykite cukrų, vandenį ir citrinos sultis ir užvirinkite, nemaišant. Kai masė pradės karamelizuotis, nuimkite ją nuo viryklės ir leiskite jai patamsėti ir sutirštėti apie 10 min. Karts nuo karto pamaišykite, kad karamelė nepriliptų prie prikaistuvio apačios.

Kai karamelė sutirštės, pamerkite riešutą į karamelę ir pakėlę pažiūrėkite ar karamelė yra „prikibusi“. Jei karamelė nuteka, reikškia ji yra per skysta, palaikykite ją dar minutę kitą ir bandykite vėl, nes ji turi nenutekėti.

Kada karamelė padengs riešutus ir bus nulašėjusi į ilgą sruogą, tada dėkite pagaliukus po sunkia lentele, kad karamelė tarsi kristų žemyn.

Palikite riešutus stingti apie 15 minučių.

Sulaužykite į norimo dydžio sruogas. Ir švelniai ištraukite pagaliukus iš riešutų.

Papuoškite tortą, viršūnėlėmis aukštyn.

Ruošiame šokoladinį ganašą (glajų):
Šokoladą smulkiai sukapojame ir suberiame į dubenį. Nedideliame puode kaitiname grietinėlę, kol ši pradeda putoti, tada ja užpilame susmulkintą šokoladą. Leidžiame keletą minučių pastovėti, tuomet lėtai ir atsargiai maišome  iki vienalytės masės. Ganašą maišydami atvėsiname iki kambario temperatūros.
Adaptuota pagal: „Metai Beatos Virtuvėje“; Zoe BakesKlonas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą