2015 m. rugpjūčio 31 d., pirmadienis

Kreminė moliūgo sriuba

Labai skani, paprastai pagaminama sriuba, kur nereikia nei kepti moliūgo, o ir sultinio virti visai nebūtina..
Reikės:
moliūgo
didelio svogūno
2 morkos (arba 1 didelė)
kelios skiltelės česnako

Molūgą supjausčiau dideliais kubeliais, įpyliau šiek tiek vandens, įdėjau druskos, pipirų, vegetos prieskonių (naudojau natūralius), galima įdėti sultinio kubelį ar įpilti išvirto vištienos ar daržovių sultinio, ir viriau, kol moliūgas suminkštėjo.
Svogūną susmulkinau, morką sutarkavau burokine tarka ir pakepinau keptuvėje ant sviesto (jo nepagailėkit). Baigiant kepti sudėjau smulkintą česnaką, kad atsiskleistų jo aromatas. Viską suverčiau į puodą, dar pagardinau kajeno pipirais ir viską sutryniau blenderiu.

2015 m. rugpjūčio 27 d., ketvirtadienis

Moliūgų mišrainė žiemai

 Labai skani mišrainė, kurią galima naudoti ir kaip padažą saldžiarūgštei kiaulienai ar vištienai. 
 Stiklinė 220 ml.
 0,5 kg pomidorų padažo
 1 stiklinės aliejaus 
1 stiklinės cukraus
120 gr. acto
1 valg. š. druskos
0,5 kg. paprikos

 2.5 kg. moliūgo

Moliūgą nuplauti, nulupti, išvalyti sėklas ir supjaustyti, išvalyti papriką, supjaustyti kubeliais. Viską dėti į  puodą, berti druską, cukrų, aliejų, padažą ir troškinti apie 40 min., kai moliūgo gabalėlio sienelės ima irti,  supilti actą, po to būtinai maišant užvirti. Karštą masę dėti į stiklainius, užsukti dangteliais, apversti ir apkloti šiltai kol atvės.

Šaltinis: Skanus gyvenimas

2015 m. rugpjūčio 22 d., šeštadienis

Tobulos mėsainių bandelės

Tikrai recepto pavadinimas nemeluoja, bandelės tobulos! Ir tiktų ne tik mėsainiams, bet ir savaitgalio pusryčiams, karštos su gabalėliu sviesto.. :))
Reikės:
Puodelis – 250 ml.
Kvietinių miltų – 2 1/2 puod. (400g.);
Sausų mielių –  14 g. (arba šviežių 30 g.);
Cukraus – 2 v.š. (25 g.);
Kambario temperatūros vandens – 3/4 puod. (180ml.);
Kiaušinių – 2 vnt.;
Aliejaus – 2 v.š. (30ml.)
Druskos – 2 a.š. (8g.)
Kiaušinio plakinio (kiaušinis suplaktas su 1 v.š. pieno);
Sezamo sėklų 
1. Dideliame dubenyje sumaišome miltus, mieles ir cukrų. Atskirai suplakame kiaušinius su vandeniu ir aliejumi.
2. Plakinį supilame ant sausų produktų mišinio, gerai sumaišome. Kai jau sunku maišyti, beriame druską ir pradedame minkyti rankomis. Minkome, kol tešla taps elastinga. Jei reikia, beriame šiek tiek daugiau miltų.
3. Tešlą dedame į aliejumi išteptą dubenį, uždengiame ir kildiname šiltoje vietoje apie valandą, turi pakilti dvigubai.
4. Tešlą perminkome, padaliname į 10 lygių dalių, suformuojame bandeles, uždengiame ir dar kartą kildiname apie pusvalandį.
5. Pakilusias bandeles aptepame kiaušinio plakiniu, apibarstome sezamo sėklomis ir kepame įkaitintoje 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 15-20 min., kol gražiai paruduos.

Šaltinis: Sigita Cooks

2015 m. rugpjūčio 20 d., ketvirtadienis

Pomidorų padažas žiemai

Padažas puikus, naudosiu ir makaronams su faršu ir kaip padažą picos padui, manau bandysiu ir bolognesse padažą su juo gaminti :)) Super! Originaliame recepte rašo, jog ir baalndėliams troškinti jis puikiai tinka.
4-5 stiklainiukai po 0,5 l. (man gavosi 7)
3 kg. pomidorų
4 raudonosios paprikos
5 dideli svogūnai
1 galvutė česnako
1 stiklinė cukraus
3 v.š. druskos
150 ml. acto (9 %)
1 а.š. maltų juodųjų pipirų
1 а.š. cinamono (nedėjau)
1 а.š. maltos kalendros (tinka ir grūdeliai)

1 а.š. baziliko (naudojau džiovintą)
Pomidorus užplikome verdančiu vandeniu, nulupame odeles, supjaustome nedideliais gabaliukais. Papriką, svogūnus taip pat supjaustome gabaliukais. Dedame daržoves į puodą, beriame cukrų, druską, prieskonius. Verdame apie 1 val. - kol išgaruoja dalis skysčio ir masė ima tirštėti (pamaišome, kad nesviltų). Galiausiai sudedame susmulkintą česnaką ir pilame actą, paverdame kelias minutes. Viską sumalame blenderiu iki vientisos masės. Išpilstome į sterilius stiklainius, sandariai užsukame. Laikome šaltai. Skanaus!

Šaltinis: Jurgittos receptai

2015 m. rugpjūčio 18 d., antradienis

Cukinijų-morkų mišrainė žiemai

Skonis labai švelnus :) 
6-7 stiklainiukai po 0,5 l.:
2,5 kg. cukinijos (nuluptos ir išskobtais sėklalizdžiais)
1 kg. morkų
3 dideli svogūnai
2 v.š. susmulkinto česnako
130 gr. cukraus
2 v.š. druskos (nubraukti)
250 ml. aliejaus
130 ml. acto

3 v.š. smulkintų krapų

Cukinijas supjaustome mažais kubeliais, morkas sutarkuojame burokine trintuve, svogūnus smulkiai supjaustome. Dedame į puodą daržoves ir visus produktus, išskyrus krapus ir česnakus. Kai užverda, patroškiname 25 min. ant vidutinės ugnies. Tuomet sudedame česnakus ir krapus, paverdame dar 10 min. Sudedame į sterilius stiklainiukus. Laikome šaltai. Skanaus!

Šaltinis: Jurgittos receptai

2015 m. rugpjūčio 14 d., penktadienis

Naminiai ledai su vanile ir muskatu

Labai paprastai pagaminami, tačiau daug kartų skanesni nei parduotuviniai, labai skanu mėgstamos uogienės ar uogyčių užsidėti.. :)
Reikės:
0,5 ar mažiau nei pusę saldinto kondensuoto pieno (apie 200 g)
400 ml šaltos plakamosios grietinėlės 
1 a.š. vanilės (naudojau Dansukker vanilinį cukrų su natūralia vanile)

žiupsnelis šviežiai sutarkuoto muskato riešuto (aš naudojau jau maltą, ko gero šviežiai tarkuotas dar geresnio skonio priduotų)

Į erdvų dubenį supilkite kondensuotą pieną ir grietinėlę, sudėkite vanilę bei muskatą ir plakite iki standžių putų. Dėkite į šaldiklį ir šaldykite per nakt.

Šaltinis: Beatos virtuvė

2015 m. rugpjūčio 11 d., antradienis

Cukinijų,morkų ir paprikų mišrainė žiemai

Puiki mišrainė žiemai, tiks ir prie mėsos ir viena su duonos riekele. :))
6-7 stiklainėliam po 0,5 l reikės:
2 kg cukinijų
500 g paprikos
500 g morkų
500 g svogūnų
0.5 l pomidorų padažo
200 ml aliejaus
150 g cukraus
150 ml acto
2 v. š. druskos
maltų juodųjų pipirų

Daržoves nuplauti, nuvalyti ir supjaustyti kubeliais ar šiaudeliais. Į puodą įpilti aliejaus ir jame pakepinti svogūnus, paskui suberti morkas ir paprikas. Suberti visus prieskonius, išskyrus actą. Daržoves virti 20 min. Suberti pjaustytas cukinijas ir dar pavirti 20 min. Supilti actą ir pavirti apie 20 min. Išpilstyti karštą mišrainę į iškaitintus stiklainius ir palikti atvėsti.

Šaltinis: Virtuvės kertelės


2015 m. rugpjūčio 1 d., šeštadienis

Mielinės spurgos 2

Be galo, lengvos, purios spurgos, verta išbandyti ir įsitikinti patiems! :) 
Įmaišalui:
30 g šviežių mielių
1 šaukštas cukraus
200 ml šilto pieno
2 kaupini šaukštai miltų 405 D
100 g sviesto
12 trynių
500 g miltų 405 D
50 ml brendžio
100 g miltelinio cukraus
žiupsnelis druskos
aliejaus gruzdinimui

1.      Ištrinti mieles su cukrumi, išmaišyti su pienu ir miltais. Palikti, kad susidarytų putų kepurėlė.
2.       Sviestą ištirpinti.
3.      Trynius ištrinti su cukrumi iki balto kremo.
4.       Miltus persijoti ir suberti į įmaišalą, palengva maišant supilti likusius produktus. Užminkyti tešlą (minkyti apie 20 min, kuo ilgiau minkysite tuo lengvesnės ir puresnės spurgos gausis) ir palikite augti valandai, kol išaugs dvigubai.

5.       Pakočioti tešlą ant aliejumi ištepto darbastalio (aš kočiojau ant miltais pabarstyto paviršiaus), išspausti apskritimus maždaug 8-10 cm skersmens, įdėti šaukštelį džemo ir užspausti kraštelius, formuojant spurgą, jei darote be įdaro tiesiog išspauskite apskritimus ir leiskite jiems pakilti apie 20-30 minučių. Įkaitinti aliejų gilesnėje keptuvėje. Atsargiai dėti spurgas į aliejų ir kepti po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Iškepusias spurgas išimti ant popierinių rankšluosčių.

Recepto šaltinis: Žaidžiame virtuvę