Puikūs papuošti šventiniam stalui ar kaip saldi dovanėlė!:))
100 g minkšto sviesto (82 proc. riebumo)
350 g kreminio žemės riešutų sviesto
500 g cukraus pudros
250 g mėgstamų sausainių (paprastų arba
pilno grūdo)
½ arb. š. vanilės ekstrakto
600 g pieniško (arba juodo) šokolado glaistui
100 g juodojo (arba pieniško) šokolado
dekoravimui
Minkštą kambario temperatūros sviestą ir kreminį
žemės riešutų sviestą išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės.
Geriausia, jeigu šie produktai bus vienodos temperatūros, todėl jau iš vakaro
galite išimti sviestą iš šaldytuvo ir kartu su žemės riešutų sviestu palikti
kambario temperatūroje.
Į išplaktą sviestą mišinį suberkite cukraus pudrą ir
išplakite iki vientisos masės. Sausainius susmulkinkite iki smulkių trupinukų
ir taip pat suberkite į dubenį. Supilkite vanilės ekstraktą. Išmaišykite visus
produktus iki visiškai vientisos masės.
Dubenį uždenkite maistine plėvele, įdėkite į
šaldytuvą ir palaikykite apie 1 valandą. Po šio laiko formuokite triufelius:
imkite po arbatinį šaukštelį masės ir tarp delnų suformuokite nedidelius
apvalius kamuolėlius. Dėkite juos ant lėkštės ar ant padėklo (geriausia –
ištiesto kepimo popieriumi) taip, kad nesiliestų. Kai paruošite visus
triufelius, perdėkite padėklą su jais į šaldytuvą.
Tuo metu pasiruoškite šokoladą glaistui: galite jį
ruošti „garų vonelėje“ arba mikrobangų krosnelėje:
• Jei ruošiate „garų vonelėje“. Pasiruoškite „garų
vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį,
kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu
neliestų vandens (įsitikinkite, kad vandens dubuo neliečia – tai labai svarbu).
Į šį dubenį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Kaitinkite puodą ant
vidutinio didumo ugnies, maišydami dubenėlyje esantį šokoladą. Puode užvirus
vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet
produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas ištirps ir iš karto išjunkite
ugnį. Intensyviai maišykite šokoladą, kol gausite visiškai vientisą masę.
Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
• Jei ruošiate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais
sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite pienišką šokoladą. Kaitinkite jį mikrobangų
krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai tik matote, jog šokoladas
beveik visiškai ištirpo, liko tik nedideli gabalėliai, intensyviai išmaišykite
masę, kol ir jie ištirps. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
Išimkite triufelius iš šaldytuvo. Imkite po vieną
triufelį šaukštu, pasmeikite jį šakute ar mediniu iešmeliu. Įmerkite į tirpintą
šokoladą ir pasukinėkite taip, kad triufelis pasidegtų šokoladu tolygiai iš
visų pusių. Tuomet atsargiai perdėkite ant lėkštės ar padėklo bei vėl dėkite į
šaldytuvą, kol pasiruošite juodojo šokolado glaistą.
Juodąjį šokoladą taip pat ištirpinkite „garų
vonelėje“ ar mikrobangų krosnelėje. Paruoštą šokoladą supilkite į konditerinį
maišelį su itin plonu apvaliu antgaliu ir dekoruokite triufelius. Jei neturite
konditerinio maišelio, šokoladą supilkite į paprastą maišelį ir vieną jo
kamputį nukirpkite – taip pasigaminsite tą patį „naminį“ konditerinį maišelį.
Svarbu tik tai, kad nenukirptumėte maišelio kampo per plačiai, nes tokiu atveju
šokoladas bėgs per didele srove ir bus sunku gražiai dekoruoti triufelius.
Paruoštus triufelius dėkite atgal į šaldytuvą ir
palaikykite, kol šokoladas visiškai sustings. Laikykite šaldytuve iki
patiekimo, kadangi kambario temperatūroje triufeliai gana greitai suminkštėja.
Dalį triufelių galite glaistyti pienišku šokoladu ir
dekoruoti juoduoju šokoladu, o kitą dalį – atvirkščiai. Pagal tai
apskaičiuokite, kiek reikės skirtingų rūšių šokolado.