2014 m. vasario 23 d., sekmadienis

Prancūziški sviestiniai rageliai (Kruasanai-Croissants)

Pagaliau ir aš prisiruošiau daryti šį prancūzišką stebuklą. Pats procesas nėra sudėtingas, tik reikalaujantis laisvos dienos  būnant namuose, nes man šaldymas ir kočiojimas užėmė 12 valandų, tada per naktį jau suformuotus kruasanus laikiau šaldytuve per naktį (galima laikyti iki 12 valandų) ir pusryčiams jau ragavome šviežius, traškius ir purius kruasanus, nepalyginsi su kepamais kepyklose, tad tikrai verta jų pasigaminti namuose, ypač vėlyviems sekmadienio pusryčiams.:))
Man labai padėjo šis video: http://www.videojug.com/film/how-to-make-croissants

Reikės:
15 gr. mielių
500 gr. miltų
250 gr. sviesto
1 v.š cukraus
žiupsnelio druskos
200 ml. šilto pieno
1 lengvai suplakto kiaušinio
aptepimui: 1 kiaušinio trynio, 1 v.š pieno
1. Mieles įdėkite į dubenį, suberkite cukrų, supilkite pieną ir viską išmaišykite, kol mielės ištirps.
2. Miltus sumaišyti su druska, suberti į pieno ir mielių masę, supilti paplaktą kiaušinį ir viską gerai išminkyti. Suformuoti tešlos kamuoliuką, kurį įdeti į dubenį ir apdengti su rankšluostuku ir padėti kur nors šiltai, kol tešla padvigubės.
3. Pasiruoškite sviestą. Ant stalo patiesti maistinės plėvelės ant jos uždėti sviestą, o ant sviesto vėl užtiesti maistinės plėvelės. Tuomet sviestą iškočioti, kad jis būtu maždaug 0.5-1cm storio. Iškočiojus sviestą, jį įdėti į šaldytuvą.
4. Kai tešla padvigubės, ją dar kartą išminkyti, suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti valandai į šaldytuvą.
5.Ištraukus tešlą  iš šaldytuvo ją iškočioti , pabarščius stalo paviršių miltais, kad tešla neliptų prie stalo. Tešlą iškočioti trigubai didesnę nei iškočiotas sviestas. Tešlą padalinti mintimis į tris dalis, tuomet į vidurinį tečdalį įdėti sviestą, jį apdengti tešla.
6. Tešlą pasisukite taip, kad būtų lyg “knyga, kurios galima atversti lapą”.(pažiūrėję video bus aišku, kaip tai turi atrodyti). Tešlą iškočiokite maždaug 1cm storio. Ir vėl sulankstykite tokiu pat principu, kaip kad dėjote sviestą. Gautą masę suvynioti į maistinę plėvelė ir įdėti į šaldytuvą bent valandai.
7. Ištraukę tešlą iš šaldytuvo pasidėkite taip kaip knygą, iškočiokite ir vėl sulankstykite kaip darėte prieš tai. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite vėl pusvalandžiui į šaldytuvą. Šį etapą pakartokite dar kartą.
8. Iškočiokite tešlą maždaug 3-4 mm. storio. Supjaustykite norimo dyžio trikampiais ir suvyniokite nuo plačiosios dalies link trikampio viršūnės. Aš dariau pusę ragelių, o kitą pusę – pagalvėlių su šokolado įdaru. Kaip čia: http://www.butterbaking.com/2011/08/19/chocolatecroissants/.
9. Kruasanus palikite pakilti bent valandai. Aš palikau šaldytuve pernakt, galima laikyti iki 12 valandų.
10. Kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. kol gažiai pagels.

2014 m. vasario 18 d., antradienis

Keptos orkaitėje dešrelės

Kai norisi greitų ir nesudėtingų pietų. :))
Reikės:
Šviežių kiaulienos dešrelių
Pipirų
Aitriosios paprikos
Raudonosios paprikos
Svogūno
Sojos
Alyvuogių aliejaus

Svogūnus supjaustykite griežinėliais, paprikas juostelėmis ir kubeliais aitriąją papriką. Apšlakstykite soja ir pagardinkite juodaisiais pipirais. Sudėkite dešreles, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių. Patiekiau su ryžiais.

Skanaus!

Recepto idėja: Neringos blogas

2014 m. vasario 16 d., sekmadienis

Sausainiai su sūriu

Puikiai tinka kaip užkandis prie alaus..
Reikės:
200 g kepinių margarino
200 g tarkuoto sūrio
200 g miltų
200 g pistacijų
2 kiaušinių
Kmynų, sezamų pabarstymui

1.      Iš margarino, miltų, sūrio ir 1 kiaušinio paruošti kapotą tešlą (galima naudoti ir virtuvinį kombainą).
2.       Iš tešlos suformuoti rutulį, įvynioti jį į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve 1 val.
3.      Atšalusią tešlą iškočioti, turi būti 0,5 cm storio lakštas.
4.      Išplakti likusį kiaušinį ir plakiniu ištepti tešlos lakštą.
5.      Apibarstyti kmynais, sezamais ar riešutais ir išpjaustyti norimos formos sausainius.

6.       Dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti 230°C orkaitėje, kol gražiai pagels.

Recepto idėja: Langai į pietus...


2014 m. vasario 13 d., ketvirtadienis

Pyragėliai su daržovėm ir pievagrybiais

Labai labai skanūs ir greitai pagaminami pyragėliai!:))
Iš tokio kiekio išeina apie 20 pyragėlių.
Reikės:
3-4 stikl. miltų,
1 stikl. kefyro,
2 kiaušinių,
2 a.š. cukraus,
1 a.š. druskos,
0,3 a.š. sodos.

Aliejaus kepimui - apie 2 stikl.

Įdarui:
2 morkų,
1 svogūno,
pievagrybių pagal skonį
pipirų, druskos.

Pasiruošiam įdarą:
Sutarkuotas morkas ir susmulkintą svogūną bei pievagrybius apkepti, pagardinti pipirais ir druska. Paliekam vėsti.
Tešlos paruošimas:
Sodą nugesiname kefyre, viską sudedame, išminkome tešlą. Tešla turi būti nekieta, nes tada iškepti pyragėliai bus kieti.

Tešlą plonai iškočiojame ir susiradę maždaug 8 cm skersmens puodelį ar formelę, išspaudžiam apskritimus, tada dedame įdarą, likusiais apskritimais uždengiam, tvirtai apspaudom kraštelius, kad suliptų. Tada paimkite maždaug 7 cm skersmens formelę ir išspauskite pyragėlius. Galima šito ir nedaryti, bet jei norite tobulos formos pyragėlių – verta pažaisti.

Kepti gerai įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.

Recepto idėja: Mamukynas

2014 m. vasario 12 d., trečiadienis

Karbonadas su keptomis daržovėmis ir sūriu


Reikės:
Nugarinės arba kumpio
Druskos, pipirų 
Morkų
Svogūnų
Ferm. sūrio
Majonezo
Džiuvėsėlių
Kiaušinio

1. Mėsytę supjaustykite riekelėmis ir išmuškite, tada paprieskoniuokite ir leiskite pasimarinuoti bent valandai. (Aš palikau per naktį). Prieš kepant pavoliokite kiaušinio plakinyje ir džiuvėsėliuose. Kepk gerai įkaitintoje keptuvėje, kol gražiai apskrus.
2. Pakepinkite smulkintą svogūną ir tarkuotą morką.
3. Fermentinį sūrį sutarkuokite ir sumaišykite su majonezu.e
4. Ant iškeptų kepsnelių išdėliokite kepintas morkas su svogūnu bei fermentinį sūrį su majonezu. Ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol sūris išsilydys apie 10 minučių.

Patiekti galima su keptomis bulvėmis: jas supjaustykite į keturias dalis ir apibarstykite druska, bulvių prieskoniais, saldžiosios paprikos milteliais ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.

Skanaus!:))

2014 m. vasario 11 d., antradienis

Mieliniai blynai

Puikūs blyneliai lengvai vakarienei ar sotiems pusryčiams..:))
Reikės:
1 puodelio paprasto, natūralaus jogurto arba riebaus pieno
1 puodelio miltų
1 kiaušinio
7g sausų mielių miltelių
1/4 puodelio cukraus
1v.š. aliejaus
1a.š. vanilės ekstrakto

Kiaušinį išplakame su cukrumi, aliejumi, jogurtu ir vanile. Miltus sumaišome su mielėmis ir įsukame į šlapią masę. Tešlą apdengiame maistine plėvele ir paliekama šiltai pastovėti, kol suburbuliuos.
Keptuvę gerai įkaitiname, kaitrą sumažiname iki vidutinės ir kepame nedidelius blynelius iš abiejų pusių.
Skanaus!

Šaltinis: Gabrielės blogas

2014 m. vasario 9 d., sekmadienis

Kavos keksas

Super keksas!
Reikės:
250 g miltų;
250 g cukraus;
250 g  minkšto sviesto;
4 kiaušinių;
1 a.š. kepimo miltelių;
1 a.š. vanilinio cukraus;
2 a.š. tirpios kavos;
1 v.š. karšto vandens.
Glajui:
35 g sviesto;
1 v.š.; tirpios kavos
3 v.š pieno;
150 g cukraus pudros.
Sviestą išsukame su cukrumi ir po vieną įmušame kiaušinius. Įsijojame miltus su kepimo milteliais (aš dar pridėjau vieną kupiną šaukštą miltą). Puse tešlos supilame į paruoštą kepimo formą. Į likusią tešlos dalį supilame karštame vandenyje ištirpintą kavą. Gerai išmaišome ir tešlą supilame į formą. Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.

Ruošiame glajų:
Ištirpintą sviestą sumaišome su pienu ir kava. Pravėsus suberiame cukraus pudrą ir apliejame šiuo glajumi pyragą. 
Skanaus!! :)

Šaltinis: Širšių lizdas

2014 m. vasario 8 d., šeštadienis

Snikersinis kremas

Tikriems saldomanams..:))
Kremas susideda iš naminės Nutell’os, žemės riešutų sviesto bei skardinės virto kondensuoto pieno.
Laiko užima nemažai, bet skonis atperka triūsą. :D
Nutellai reikės:
150g lazdyno riešutų
100g pieniško šokolado

Riešutus paskirstykite kepimo formoje, ištiestoje kepiomo popieriumi. Kepkite 180° C temperatūroje apie 10 minučių. Tada riešutus įvyniokite į švarų rankšluostėlį ar popierinį rankšluostį ir trindami, nuimkite odeles. Kai nuimsite odeles, riešutus sutrinkite blenderiu iki visiškos tyrės ir sudėkite lydytą šokoladą. Masę sudėkite į stiklainį ir laikykite šaldytuve.

Žemės riešutų sviestui reikės:
200 g žemės riešutų (geriausia rinktis be luobelių)
2 šaukštų cukraus pudros
žiupsnelio druskos

Riešutus sumalkite iki vientisos masės. Sudėkite cukraus pudrą ir žiupsnelį druskos. Laikykite stiklainyje, šaldytuve.

Kondensuotą pieną virkite apie dvi valandas.

Stiklainyje susluoksniuokite Nutellą, žemės riešutų sviestą ir virtą kondensuotą pieną.
Šaltinis: Just My Delicious

2014 m. vasario 4 d., antradienis

Vištiena saldžiarūgščiame padaže

Skanu laaabai!:)) Pasinaudojau Neringos idėja, kurią pasitobulinau savo skoniui..:)
Reikės:
vištienos krūtinėlės
pusės skardinės konservuotų ananasų apie 200 ml
morkos
svogūno
raudonos paprikos
kiaušinio baltymo
bulvių krakmolo
2-3 česnako skiltelės
čili pipiriuko
sojos padažo
mėgstamo kečupo
medus (naudojau Dansukker cukraus sirupą)
Druska
Pipirai

1.      Vištienos krūtinėlę supjaustom norimo dydžio gabaleliais, pamarinuojam su mėgstamais prieskoniais, į dubenelį įmušam kiaušinio baltymą, dedam kelis šaukštus krakmolo viską gerai išmaišom. Arba yra paprastesnis variantas: vištieną pamarinuojam, įmušam kiaušinio baltymą, išmaišom, į maišelį įberiam krakmolo, suverčiam vištieną su baltymu ir gerai išpurtom, kad viskas gerai susimaišytų. Kepam įkaitintame aliejuje, ant didelės ugnies, vartant, kol gražiai apskrus. Vištieną kepkite mažomis dalimis, kad kiekvienas gabalėlis gražiai apskrustų. Po to apšlakstykite medumi ar cukraus sirupu. Ir dėkite ant popierinio rankšluostėlio, kad susigertų riebalai.

2.      Kitoje keptuveje darom padažą: pakepinam juostelėm ar kubeliais supjaustytas morkas, po to dedam kubeliais supjaustytą svogūną, česnaką, juostelėm ar kubeliais pjaustytą papriką, mažiuką čili pipiriuką ir galiausiai konservuotus ananasus pjaustytus kubeliais, įpilam šiek tiek ananasų skysčio, sudedam kečupą, pusę citrinos sulčių, kelis kupinus šaukštus sojos padažo ir viską patroškinam kol suminkštės, po to sudedam kepintą vištieną ir dar kelias min. pakaitinam. Patiekiame su ryžiais.

Šaltinis: Neringos blogas

2014 m. vasario 3 d., pirmadienis

Pikantiška mišrainė su krabų lazdelėmis

Mėgstu pikantiškas salotas su sūriu, o šios šiek tiek gaivesnės..:))
Reikės:
Fermentinio sūrio
Krabų lazdelių
Svogūno
Majonezo
Sūrį sutarkuokite, sudėkite susmulkintas krabų lazdeles bei svogūną.

Skanaus!:))

2014 m. vasario 1 d., šeštadienis

Šimtalapis – Totoriškas pyragas

Išbandžiau ir aš šį skanėstą.
Tik išvaizda ne kokia, kitą kartą dėčiau į kokią atsegamą formą, kad jis neišbėgtų į šonus.
Ir dėčiau vien tik sviestą.
Bet gavosi tikrai skanus pyragas, nors ir nepanašus į tikrąjį šimtalapį.:))
Reikės:
500g miltų (rekomenduojami 405D)
25g šviežių mielių
125ml pieno
1v.š cukraus
2,5 arba 3 mažesnių kiaušinių
500g sviesto gali būti per pus su margarinu.
300g cukraus
1 stiklinės aguonų
pora saujų razinų

Mieles užpilti šaukštu cukraus ir šaukštu drungno pieno.
Kiaušinius paplakti su drungnu pienu ir supilti ant mielių.
Tuomet iš lėto berkite miltus iš minkykite tešlą. Nesuberkite visų miltų iš karto.
Minkykite tešlą apie pusę valandos (minkant turi jaustis pokštelėjimai tešloje)
Tešlą padalinkite į 5 vienodas dalis, šiuos gabalėlius apdenkite maistine plėvele ir leiskite truputį pakilti.
Ištirpinkite sviestą ir jį atvėsinkite.
Paimkite vieną pakilusios tešlos gabaliuką, pasibarstykite miltais stalą ir truputį pakočiokite, o poto tampykite iki popieriaus plonumo.
Ant kito stalviršio užberkite šiek tiek miltų ir padėkite ištampytą tešlos lakštą. Jį gausiai aptepkite sviestu ir apibarstykite cukrumi. Sviesto ir cukraus turi užtekti visiems penkiems lakštams.
Vėl pasibarstykite stalviršį miltais ir truputį pakočioję naują tešlos gabaliuką jį ištampykite ir uždėkite ant pirmojo lakšto. Aptepkite sviestu, apibarstykite cukrumi.
Taip ištampykite ir aptepkite visus lakštus. Paskutinįjį penktą lakštą taip pat aptepkite sviestu, cukrumi ir voleliu uždėkite nuplikytas ir permaltas aguonas, jas galite pagardinti medumi ar cukrumi. Dar ant viso lapo užberkite razinų.
Nuo krašto standžiai suvyniokite volelį, jį perkelkite į kepimo formą.
Kepkite iki 180C temp įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
Kai tik šimtalapis paruduos, apdenkite jį kepimo popieriumi ir kepkite toliau. Nenustebkite kai iš šimtalapio bekepant išbėgs sviestas, taip ir turi būti. Jis kepant karamelizuosis ir susidarys labai skani karamelė.
Iškepusį šimtalapį truputį atvėsinkite ir išimkite iš kepimo formos.

Kai visiškai atvės apibarstykite cukraus pudra ir skanaukite.  Skaniausias jis 3dieną, bet vargu ar lengva tiek ilgai išlaukt.

Šaltinis: Gamyklėlė