2013 m. lapkričio 16 d., šeštadienis

Štrudelis su aguonomis

Štrudelis iš Austrijos kilęs pyragas. Kiek pati žinau jis gaminamas iš sluoksniuotos tešlos, tačiau knygoje, kurios receptu naudojuosi, buvo parašyta, kad tai mielinis štrudelis su aguonomis. Na ar štrudelis ar pyragas, kaip pavadinsi nesugadinsi.. Svarbiausia yra - skonis. O aš kaip aguonų mėgėja negalėjau atsisakyti šio skanėsto. Man kepiniai su aguonomis asocijuojasi su didžiąja žiemos švente - Kalėdomis. O jos juk jau ne už kalnų.:)) Puikiai tinka prie puodelio šilto pieno.:))

 Tešlai:
300 g miltų
100 ml pieno
20 g mielių
Druskos
50 g cukraus
1 kiaušinis
40 g sviesto
1 valgomasis šaukštas romo
Aguonų įdarui:
200 g maltų aguonų
150 ml pieno
80 g cukraus
1 valgomasis šaukštas medaus
40 g razinų
Truputis citrinos žievelės
Cinamono
20 ml romo
Aptepti:
1 kiaušinis
Truputis pieno
1.      Dubenyje į sijotų miltų duobutę supilkite šiltame piene ištirpintas mieles. Šaukštu užkabindami šiek tiek miltų maišykite, kol susidarys tirštoka masė. Nestorai užberkite tais pačiais miltais ir uždengę drobe laikykite šiltai 15 minučių.
2.      Išlydykite sviestą – jis turi būti ne karštas, o drungnas. Į tešlą suberkite druską, cukrų, įmuškite kiaušinį, po truputį maišydami supilkite sviestą, romą. Viską gerai sukite, kol susidarys vienalytė, glotni masė, nelimpanti prie dubens. Jei atrodo per skysta, įberkite dar miltų. Tačiau tešla turi būti minkšta.
3.      Tešlą padėkite ant miltais pabarstyto stalviršio. Užklokite maistine plėvele ir palikite pailsėti apie pusvalandį.
4.      Per tą laiką paruoškite įdarą. Užvirkite pieną su cukrumi ir medumi, supilkite aguonas ir dar truputį pavirkite. Nukaiskite ir įmaišykite razinas, citrinos žievelę, cinamoną ir, jei pageidaujate, romą.
5.      Miltuotomis rankomis imkite tešlos gabalą, pabarstykite miltų ir iškočiokite ne visai ploną lakštą. Tolygiai užtepkite aguonų įdarą. Vieną pusę tešlos sukite maždaug iki vidurio, tada kitą pusę, kol jos susitiks. Užlenkite galus ir apvertę paguldykite kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
6.      Palikite dar 20 minučių pakilti šiltoje vietoje. Užtepkite su pienu išplaktu kiaušiniu, išilgai šakute pabadykite 6 kartus, kad štrudelis „kvėpuotų“, ir maždaug pusvalandį kepkite 170 °C karščio orkaitėje.
Šaltinis: Daivos Trečiokaitės knyga „Kvepiantys“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą