2015 m. gruodžio 27 d., sekmadienis

Brandintos tešlos meduoliai

Tešlą pasiruošiau lapkričio pradžioje ir kepiau jau savaitę prieš Kalėdas, meduoliukai gaunasi minkštesni, storesni nei įprasti. :)
500g medaus
2 nepilnų stiklinių cukraus
250 g sviesto
1 kg ir 1 stiklinės miltų (kitą kart dėčiau 1 kg)
3-4 kiaušinių
3 plokščių a. šaukštelių sodos
1/2 stiklinės pieno
žiupsnelio druskos
1 stiklinės smulkintų graikinių riešutų
1/2 stiklinės smulkintos apelsino žievelės
1/2 stiklinės razinų
1 su kaupu v. šaukšto karčiosios kakavos
2 a. šaukštelių cinamono*
2 a. šaukštelių malto imbiero*
1/2 a. šaukštelio juodųjų pipirų*
1/2 a. šaukštelio maltų gvazdikelių*
1/2 a. šaukštelio kardamono*
Meduolių aptepimui:
1 kiaušinio
2-3 v. šaukštų pieno
* vietoj prieskonių galite įberti gatavo prieskonių mišinio meduoliams.

Medų, cukrų bei sviestą sudėkite į puodą storu dugnu ir kaitinkite ant silpnos ugnies maišant, kol sviestas ištirps ir visi produktai susimaišys. Nukelkite nuo ugnies, suberkite riešutus, apelsino žievelę, razinas ir išmaišykite.

Į didelį dubenį suberkite didesnę dalį persijotų miltų, kiaušinius, sodą ištirpintą šaltame piene, druską, kakavą ir viską išmaišykite. Supilkite puodo turinį ir viską gerai išmaišykite, prieš pabaigą, kai masė jau gerai išmaišyta suberkite likusius miltus ir permaišykite.

Tešlą perdėkite į mažesnį indą, užklokite lininiu audiniu ir palikite brandinti keletai savaičių vėsioje vietoje (sandėliukyje kur laikote maisto atsargas arba šaldytuve).

Brabdinama tešla keičia savo konsistenciją ir iš lipnios tešlos virsta kieta, kurią galima kočioti. Po apytiksliai 6 savaičių (galite laikyti ir ilgiau) galima kepti meduolius.
Tešlą kočioti šiek tiek pabarsčius darbastalį miltais. Iškočiokite 0,5 cm. storio lakštą, išspauskite norimas formas, sudėkite į kepimo skardą ir prieš dedant į orkaitę patepkite kiaušinio – pieno plakiniu.
Meduolius kepkite 160-170 °C temperatūros orkaitėje apie 10 minučių (priklauso nuo meduolių dydžio bei orkaitės).
Kai ištrauksite meduolius iš orkaitės ju krašteliai turi būti kietoki, o viduriukas dar minkštas.
Jei kartais perkepsite meduolius, galite keletai dienų įdėti obuolio skilteles ir permaišyti karts nuo karto.

Dabar belieka palinkėti kantrybės ir gražaus laukimo!

Šaltinis: Neringos blogas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą