Tešlą pasiruošiau lapkričio pradžioje ir kepiau jau savaitę prieš Kalėdas, meduoliukai gaunasi minkštesni, storesni nei įprasti. :)
500g medaus
2 nepilnų
stiklinių cukraus
250 g sviesto
1 kg ir 1
stiklinės miltų (kitą kart dėčiau 1 kg)
3-4 kiaušinių
3 plokščių a.
šaukštelių sodos
1/2 stiklinės
pieno
žiupsnelio
druskos
1 stiklinės
smulkintų graikinių riešutų
1/2 stiklinės smulkintos
apelsino žievelės
1/2 stiklinės
razinų
1 su kaupu v.
šaukšto karčiosios kakavos
2 a.
šaukštelių cinamono*
2 a.
šaukštelių malto imbiero*
1/2 a.
šaukštelio juodųjų pipirų*
1/2 a.
šaukštelio maltų gvazdikelių*
1/2 a.
šaukštelio kardamono*
Meduolių
aptepimui:
1 kiaušinio
2-3 v. šaukštų
pieno
* vietoj
prieskonių galite įberti gatavo prieskonių mišinio meduoliams.
Medų, cukrų bei sviestą sudėkite į puodą storu dugnu
ir kaitinkite ant silpnos ugnies maišant, kol sviestas ištirps ir visi
produktai susimaišys. Nukelkite nuo ugnies, suberkite riešutus, apelsino
žievelę, razinas ir išmaišykite.
Į didelį dubenį suberkite didesnę dalį persijotų
miltų, kiaušinius, sodą ištirpintą šaltame piene, druską, kakavą ir viską
išmaišykite. Supilkite puodo turinį ir viską gerai išmaišykite, prieš pabaigą,
kai masė jau gerai išmaišyta suberkite likusius miltus ir permaišykite.
Tešlą perdėkite į mažesnį indą, užklokite lininiu
audiniu ir palikite brandinti keletai savaičių vėsioje vietoje (sandėliukyje
kur laikote maisto atsargas arba šaldytuve).
Brabdinama tešla keičia savo konsistenciją ir iš
lipnios tešlos virsta kieta, kurią galima kočioti. Po apytiksliai 6 savaičių
(galite laikyti ir ilgiau) galima kepti meduolius.
Tešlą kočioti šiek tiek pabarsčius darbastalį
miltais. Iškočiokite 0,5 cm. storio lakštą, išspauskite norimas formas,
sudėkite į kepimo skardą ir prieš dedant į orkaitę patepkite kiaušinio – pieno
plakiniu.
Meduolius kepkite 160-170 °C temperatūros orkaitėje
apie 10 minučių (priklauso nuo meduolių dydžio bei orkaitės).
Kai ištrauksite meduolius iš orkaitės ju krašteliai
turi būti kietoki, o viduriukas dar minkštas.
Jei kartais perkepsite meduolius, galite keletai
dienų įdėti obuolio skilteles ir permaišyti karts nuo karto.
Dabar belieka palinkėti kantrybės ir gražaus
laukimo!
Šaltinis: Neringos blogas
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą