2016 m. kovo 11 d., penktadienis

Juodos duonos tortas

Super torčiukas, kremas gaivus, o biskvitas toks meduolinis, bet kad iš duonos nė nepasakysi :)
20 cm skersmens tortui reikės:
Biskvitui:
375 g ruginės duonos (naudojau “Agotos”), iš jų 200 g biskvitui ir likusieji papuošimui
100 g skrudintų lazdyno riešutų
5 kiaušiniai
250 g cukraus
50 g lydyto sviesto
1 a.š. meduolių prieskonių
Kremui:
250 g natūralaus jogurto
250 g grietinės
1 apelsino žievelės (vietoj apelsino naudojau citrinos)
0,5 citrinos sulčių
100 g cukraus pudros
1 v.š. želatinos (išbrinkintos 50 ml šalto vandens)
Karamelizuotiems duonos trupiniams reikės:
175 g duonos trupinių
30 g sviesto
3 šaukštai farino cukraus
Biskvitas:
Duoną smulkintuvo pagalba sumalkite iki trupinių. Kiaušinius su cukrumi išplakite iki standžių putų. Supilkite išlydytą sviestą, išmaišykite. Į duonos trupinius įdėkite meduolių prieskonių. Riešutus susmulkinkite ir suberkite į trupinius. Duonos trupinius suberkite į kiaušinių masę. Tešlą padalinkite pusę, į 21 cm skersmens kepimo forma sir kepkite iki 180° įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Kremas:
Grietinę sumaišykite su jogurtu. Įtarkuokite apelsino žievelę, įspauskite citrinos sultis ir sudėkite cukraus pudrą ir išmaišykite. Želatiną išbrinkinkite 50 ml šalto vandens ir po to ją ištirpinkite ir supilkite į kremą. Kremui leiskite pastovėti kambario temperatūroje, kad sutvirtėtų, tuomet jau galite pertepti biskvitus.
Karamelizuoti duonos trupiniai:
Į ištirpusį sviestą berkite trupinius, cukrų ir leiskite jiems truputį paskrusti, kol cukrus ištirps, keletai minučių. Tuomet dėkite juos į skardą, paskirstykite plonu sluoksniu. Kepkite iki 150° įkaitintoje orkaitėje, kol išdžius, apie 10 minučių.
Torto surinkimas:

Biskvitus perpjaukite išilgai, ir kiekvieną sutepkite kremu, viršų apibarstykite karamelizuotais trupiniais.

Šaltinis: Beatos virtuvė

1 komentaras: