Raugui:
1/2 arbatinio šaukštelio sausų mielių
150 ml vandens
3 valgomus šaukštus šilto pieno
1/4 arbatinio šaukštelio medaus
150 g (arba 250ml) I rūšies kvietinių miltų
Tešlai:
1/2 arbatinio šaukštelio sausų mielių
250 ml vandens
1/2 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
350 g (arba 650 ml) I rūšies kvietinių miltų
1,5 arbatinio šaukštelio druskos
Gaminame raugą. Sumaišom vandenį, pieną ir
mieles. Paliekame 5 min., tada sudedame medų ir gerai išmaišome, kol ištirps.
Įmaišome miltus. Tešla gaunasi minkšta.
Raugą uždengiame rankšluosčiu ir paliekame
kilti 12 valandų.
Laikas daryti tešlą. Suberiam mieles į vandenį
ir paliekam 5 minutes. Išmaišom ir supilame į raugą, ten pat supilti ir aliejų,
viską gerai išmaišyti. Toliau įmaišyti išsijotus miltus ir druską. Gaunasi
šlapia lipni tešla. Greitai maišom mediniu šaukštu kokias 5 minutes, kol tešla
atšoks nuo indo sienelių.
Uždengiam tešlą rankšluosčiu ir paliekam 3
val. kol pakils tiek, kad tūris padvigubės ir matysis burbuliukai.
Tešlos maigyti negalima, viską daryti labai
atsargiai. Pasiruošti iš anksto dvi skardas pabarstytas gausiai miltais. Tešlą
atsargiai padalinti su kokia nors mentele. Vieną dalį iškrapštom ant skardos.
Su miltuotais pirštukais atsargiai liečiant tešlą padarome pailgą kepaliuką. Ta
patį darom su likusia tešla. Paliekam neuždengtus 20 min. pailsėti prieš
kepimą.
Kepam orkaitėje įkaitintoje iki 220 laipsnių
apie 30 min., kol pakils ir pagels. Kad iškepė galime patikrinti pastuksenę į
kepaliuko apačią, skambės lyg tuščias.
Šaltinis: Tinginiai irgi verda
Šaltinis: Tinginiai irgi verda
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą